«Altum» vadītājs: Uzņēmēju interese par mezanīna aizdevumiem varētu būt lielāka

BNS
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Ieva Lūka/LETA

Latvijā uzņēmēju interese par paralēlo jeb mezanīna aizdevumu varētu būt lielāka, intervijā aģentūrai BNS sacīja attīstības finanšu institūcijas «Altum» valdes priekšsēdētājs Reinis Bērziņš.

«Interese ir, bet ļoti vēlētos, lai tā būtu lielāka. Uzņēmējiem jāsaprot, ka paralēlie aizdevumi nav nekas tik ļoti sarežģīts kā varbūt izklausās,» teica Bērziņš.

Viņš norādīja, ka nereti dzīvotspējīgiem projektiem finansējuma saņemšanai bankā trūkst līdzfinansējuma, un tieši šādiem uzņēmumiem paredzēts paralēlā aizdevuma instruments.

«Tas darbojas kā papildu aizdevums komercbankas aizdevumam un kalpo par klienta līdzfinansējumu bankas aizdevumam,

turklāt «Altum» aizdevumam nav nepieciešama papildu ķīla. Šis aizdevums vienmēr ir pakārtots bankas aizdevumam. Šajā programmā pieejamie līdzekļi ir visai būtiski – ja banka ir piekritusi aizdot, mēs esam gatavi finansēt 45% no darījuma. Jāatzīmē, ka mēs esam gatavi aizdot līdz pat pieciem miljoniem eiro šajā programmā. Gribētu mudināt cilvēkus aktīvāk izmantot šo pakalpojuma veidu,» teica Bērziņš.

Viņš pieļāva, ka

aktīvāk izmantot šo pakalpojumu līdz šim varētu būt kavējis informācijas trūkums.

«Viena lieta tiešām varētu būt informācijas trūkums. Šis pakalpojums ir kaut kas pa vidu starp klasisko aizdevumu un riska kapitālu,» piebilda Bērziņš.

Jautāts, kādi uzņēmumi vairāk izmanto «Altum» piedāvātās aizdevumu programmas, Bērziņš sacīja, ka

institūcija vairāk strādā ar mazajiem un vidējiem uzņēmumiem.

«Mūsu galvenā misija ir nekonkurēt ar bankām. Ja banka dod aizdevumu, tad ļoti labi. Situācija ir citāda, ja banka aizdevumu nevar piešķirt, bet projekts ir ļoti labs. Tas pārsvarā notiek, ja trūkst nodrošinājuma un pieredzes. Tāpēc

mēs parasti uzņemamies lielāku risku nekā komercbankas, tā ir mūsu galvenā niša,»

sacīja Bērziņš.

«Altum» ir Latvijas valstij piederoša kapitālsabiedrība, kas ar valsts atbalsta finanšu instrumentu palīdzību sniedz atbalstu noteiktām mērķa grupām finanšu instrumentu veidā (aizdevumi, garantijas, ieguldījumi riska kapitāla fondos, u.c.), konkrētu programmu ietvaros papildinot to arī ar nefinanšu atbalstu (konsultācijas, mentorings), kā arī realizējot citas valsts deleģētas funkcijas.

Attīstības finanšu institūcijas «Altum» 40% akciju turētājs ir Finanšu ministrija, 30% akciju turētājs – Ekonomikas ministrija un 30% akciju turētājs – Zemkopības ministrija.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu