Asociācijas vadītājs: aizdevēji ļoti vērtē aizņemties gribētāju maksātspēju

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Ieva Makare / LETA

Nebanku aizdevēji ļoti vērtē aizņemties gribētāju maksātspēju, intervijā pauda Latvijas Alternatīvo finanšu pakalpojumu asociācijas vadītājs Gints Āboltiņš.

Asociācijas apkopotie dati liecina, ka šogad četros mēnešos klientiem, kuri pirmoreiz pieteikušies saņemt aizdevumu un iepriekš konkrētā uzņēmuma pakalpojumus nav izmantojuši, atteikumu īpatsvars bija 61%. 2015.gada pirmajā pusgadā šādu atteikumu bija 52%, otrajā pusgadā - nepilni 60%.

Savukārt no tiem klientiem, kuri aizdevumu kādreiz jau izmantojuši, atteikumu saņēma 25%. «Rādītāji liecina, ka uzņēmēji ļoti vērtē aizņemties gribētāju maksātspēju,» sacīja Āboltiņš.

Viņš stāstīja, ka uzņēmumi noslēguši līgumu ar «Crefo biroju», kam informāciju sniedz kredītdevējs un kur iespējams redzēt, vai dienā kāds jau interesējies par konkrēto klientu. Tur parādās arī informācija par kavētajām saistībām. Tiek izmantotas arī citas datubāzes. «Uzņēmumiem ir dažādi klientu maksātspējas vērtēšanas kritēriji, tiek izmantotas vairākas datubāzes, lai pārliecinātos par cilvēka kredītvēsturi, iespējamiem kavētiem maksājumiem,» sacīja Āboltiņš.

Alternatīvo finanšu pakalpojumu asociācija joprojām gatava uzņemties vidutāja lomu reizēs, kad cilvēks vairs netiek galā ar aizņēmumiem. Cilvēki joprojām izmanto iespēju vērsties asociācijā un slēgt vienošanos par pakāpenisku aizņēmuma atmaksu. Pašlaik salīdzinājumā ar 2014.gadu par 20% samazinājies noslēgto vienošanos skaits. Āboltiņa ieskatā, arī tas parāda, ka cilvēku maksātspējas vērtēšana ir stingrāka un mazāk cilvēku sāk kavēt aizņēmuma atmaksu. Savukārt no tiem, kas šādu vienošanos noslēdz, savas saistības nokārto 88%.

Latvijas Alternatīvo finanšu pakalpojumu asociācija apvieno ārpus banku sektora esošus uzņēmumus, kas iedzīvotājiem Latvijā sniedz finanšu pakalpojumus. Asociācija pārstāv nebanku kredītdevējus, kuri izsniedz distances kredītus, hipotekāros kredītus, kredītus pret kustamu ķīlu. Starp asociācijas biedriem ir savstarpējo aizdevumu platforma un maksājumu iestāde.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu