Mazumtirgotājs: Iecere par jauno kases aparātu prasību ieviešanu izgāzusies; termiņi nereāli

BNS
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Evija Trifanova / LETA

Iecere par jauno kases aparātu prasību ieviešanu ir izgāzusies, turklāt termiņi prasību ieviešanai ir nereāli, intervijā aģentūrai BNS teica mazumtirgotāja «Maxima Latvija» valdes priekšsēdētājs Andris Vilcmeiers.

Viņš norādīja, ka ar jauno kases aparātu prasībām veicas smagi. «Smagi.

Domāju, ka šis projekts ir izgāzies. Ja nemaldos, Valsts ieņēmumu dienests (VID) joprojām nav vienojies par to organizāciju, kas varētu veikt kases aparātu sertifikāciju.

Tātad, ja jums ir izstrādāts prototips, no VID puses nav neviena, kas varētu to sertificēt, un, ja nav kas sertificē, tad jūs nevarat attiecīgo bloku pasūtīt un uzstādīt. Pieņemot, ka atzīšana notiek septembrī un jums ir ap 150 veikalu, kuros vidēji ir četri, pieci kases aparāti, jāatceras, ka ražo tos ne Latvijā, tie ir jāpasūta – labākajā gadījumā tos varētu saņemt oktobrī, bet tie vēl ir jāuzstāda, jānotestē… Vārdu sakot,

termiņi ir nereāli,»

sacīja Vilcmeiers.

Tāpat, pēc viņa teiktā, ir jautājums, vai tas vispār ir optimālākais risinājums. «Diskusija varbūt bija pareizā virzienā, bet tas viss ir sasteigti un ne pietiekamā kvalitātē, savā ziņā uzspiesti. Citās valstīs tiek izmantoti citi risinājumi, piemēram, IT risinājumi, kā valsts nodrošina kontroli par datu drošību. Šie inovatīvie risinājumi ir daudz ērtāki un lētāki nekā fiskālo bloku uzstādīšana. Mans aicinājums drīzāk būtu pārskatīt šo risinājumu. Protams, ka

ar ēnu ekonomiku ir jācīnās un jautājums par kases aparātu datu nesagrozīšanu ir svarīgs, bet jautājums, vai šie bloki ir pareizais risinājums,»

pauda «Maxima Latvija» vadītājs.

Jau vēstīts, ka Ministru kabineta noteikumiem «Noteikumi par nodokļu un citu maksājumu reģistrēšanas elektronisko ierīču un iekārtu tehniskajām prasībām» atbilstošo kases aparātu, hibrīda kases aparātu un kases sistēmu lietošana visiem nodokļu maksātājiem (izņemot padziļinātās sadarbības programmas dalībniekus) obligāti jāsāk ne vēlāk kā 2017.gada 1.janvārī. Savukārt padziļinātās sadarbības programmas dalībnieku reģistrā iekļautie nodokļu maksātāji jaunajām tehniskajām prasībām atbilstošos kases aparātus, hibrīda kases aparātus un kases sistēmas būs jāsāk lietot ne vēlāk kā 2019.gada 1.janvārī.

«Maxima Latvija» ir mazumtirdzniecības tīkls, kam Latvijā 45 apdzīvotās vietās ir 150 veikalu. Uzņēmums ietilpst holdingā «Maxima Grupe», kas ir lielākais mazumtirdzniecības veikalu tīkls Baltijā. Tāpat «Maxima Latvija» ir internetveikals «e-maxima.lv» un divi loģistikas centri. 2015.gadā «Maxima Latvija» strādāja ar 688,8 miljonu eiro apgrozījumu, kas ir par 2,1% vairāk nekā gadu iepriekš, savukārt kompānijas peļņa pieauga par 37,9% un bija 19,173 miljoni eiro.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu