Grībauskaite: Astravjecas AES var izmantot naidīga valsts

BNS
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Ieva Makare / LETA

Astravjecas atomelektrostacija (AES), kas tiek būvēta Baltkrievijā, kļūs par enerģētiskās, militārās, teritoriālās drošības vai cilvēku veselības problēmu, ja to izmantos naidīga valsts, otrdien paziņoja Lietuvas prezidente Daļa Grībauskaite.

«Astravjecu var izmantot, ja ir slikti nodomi, iepriekš plānoti vai neplānoti, kā nekonvencionālu līdzekli, jo, piemēram, ar Nemunas piesārņošanu vai ar citiem līdzekļiem var ietekmēt kaimiņvalstis,» otrdien Grībauskaite žurnālistiem sacīja Rīgā, kur viņa bija ieradusies uz Baltijas valstu prezidentu tikšanos ar ASV viceprezidentu Džo Baidenu.

Grībauskaite teica, ka četrpusējās tikšanās laikā tikusi apspriesta kodoldrošība Baltijas reģionā.

«Mēs par to runājām, jo ASV ir viena no valstīm, kas var ietekmēt starptautiskās organizācijas, īpaši, ja ir runa par kodoldrošību, arī tādās stacijās kā Astravjeca,» sacīja Lietuvas prezidente.

«Tādējādi Astravjeca arī kļūst par enerģētiskās un militārās drošības problēmu, par drošības problēmu attiecībā uz teritoriju, cilvēku veselību, ja to izmantos naidīgi noskaņota valsts,» piebilda Grībauskaite.

Viņa norādīja, ka, lai gan Astravjecas AES tiek būvēta Baltkrievijā, realitātē tā ir drauds, kas nāk no Krievijas. «To būvē Krievijas uzņēmums, diktē, kā to būvēt, un, bez jebkādām šaubām, šiem draudiem ir Krievijas raksturs, nevis Baltkrievijas,» teica Grībauskaite.

Baltkrievija savas AES būvei izraudzījusies vietu aptuveni 30 kilometrus no Lietuvas robežas un 50 kilometrus no Viļņas-Grodņas apgabala Astravjecas rajonā. Turklāt dzesēšanas vajadzībām plānots izmantot ūdeni no Neres upes, kas tālāk tek cauri Lietuvas galvaspilsētai. Arī no Latvijas robežas šo kodolspēkstaciju šķirs tikai aptuveni 110 kilometri.

Lietuvu satrauc neatbildētie jautājumi par to, kā tiks veikta izlietotās kodoldegvielas un radioaktīvo atkritumu apsaimniekošana un kā tiktu nodrošināta Viļņas evakuācija iespējamas kodolavārijas gadījumā.

AES būvdarbu ģenerāluzņēmēja ir Krievijas valsts atomenerģētikas korporācijas «Rosatom» meitassabiedrība «Atomstrojeksport».

Jau ziņots, ka jūlijā topošās spēkstacijas būvlaukumā pārvietošanas laikā nogāzās AES reaktora korpuss. Tas ir līdz šim nopietnākais incidents AES būvniecībā.

Baltkrievijas Enerģētikas ministrija informējusi Krievijas pusi par lēmumu nomainīt reaktora korpusu, un Krievijas valsts atomenerģētikas korporācija «Rosatom» apsolījusi to izdarīt.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu