Ašeradens: maksātnespējas jomas sakārtošanā ledus ir sakustējies

BNS
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Edijs Pālens / LETA

Maksātnespējas jomas sakārtošanā Latvijā ledus ir sakustējies, intervijā aģentūrai BNS sacīja ekonomikas ministrs Arvils Ašeradens.

«Šobrīd raksturotu šo procesu kā ļoti pozitīvu un uz izmaiņām orientētu. Ir notikušas milzīgas pārmaiņas. Ir sakārtota maksātnespējas administratoru sertifikācija. Tāpat, runājot par pašu maksātnespējas procesu, koncepcijā tas ir sadalīts divās daļās – līdz tiesai viens darbs un maksātnespējas administratoru nozīmē Maksātnespējas administrācija, bet tad, kad tiesa ir apstiprinājusi kreditoru sapulces sarakstu, kreditori paši ieceļ administratoru. Tas krietni uzlabos uzticamību. Treškārt, ir svarīgi uzņēmumu atgriezt dzīvē un jābūt zināmai monitorēšanas sistēmai,» skaidroja Ašeradens.

Pēc viņa teiktā, Tieslietu ministrija piekrīt, ka tiesiskās aizsardzības procesā var nozīmēt jebkura veida speciālistu, nevis tikai juristu, kas ir speciālists aktīvu sadalē. «Kad uzņēmums tiešām ir nonācis maksātnespējas procesā, tā ir juridiska forma, kā, kur pareizi pārdot aktīvus, bet tiesiskās aizsardzības procesu ļoti labi varētu novadīt, piemēram, restrukturizācijas speciālisti, kas varētu sakārtot attiecības ar dažādiem kreditoriem, piesaistīt jaunus investorus un pēc iespējas ātrāk atgriezt uzņēmumu dzīvē. Līdz šim uzņēmumu atgriešanai dzīvē netika pievērsta uzmanība,» atzina ministrs.

Viņš uzsvēra, ka šajā jomā ledus ir sakustējies. «Savukārt attiecībā uz vēsturisko situāciju un to, kāpēc tik grūti sokas ar pārmaiņām, atbilde, visticamāk, meklējama tajā, uz ko norādīja arī Ārvalstu investoru padomes pētījums - ka līdzšinējā situācija ļāva neatgriezt kreditoriem ap 600 miljoniem eiro. Noteiktai grupai tas, protams, deva ar likuma spēku nodrošinātas priekšrocības pārdalīt aktīvus. Taču šobrīd politiskā situācija ir mainījusies, un redzu Tieslietu ministrijā vēlmi šo risināt pēc iespējas ātrāk,» pauda Ašeradens.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu