Eksperts: regulējums gāzes tirgus darbībai aizsargās patērētāju, bet neveicinās konkurenci

BNS
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Evija Trifanova / LETA

Ekonomikas ministrijas (EM) izstrādātais regulējums brīvā gāzes tirgus darbībai pēc 2017.gada 3.aprīļa aizsargās patērētāju, taču, visticamāk, neveicinās tirgotāju maiņu sacīja enerģētikas eksperts Reinis Āboltiņš.

Viņš norādīja, ka EM izstrādāis regulējums ir pietiekami veiksmīgs un, visticamāk, tajā nebūs nepieciešamas būtiskas izmaiņas līdz apstiprināšanai valdībā. Attiecīgajā Ministru kabineta noteikumu projektā ietvertie principi gāzes tirgus darbībai ir līdzīgā tiem, uz kuriem patlaban darbojas elektroenerģijas brīvais tirgus mājsaimniecību segmentā.

Vienlaikus eksperts gan atzīmēja, ka, visticamāk, iecerētais regulējums neveicinās konkurenci tirgū, jo ir balstīts uz lietotāja aizsargāšanu, nemudinot aktīvi interesēties par tirgu un mainīt tirgotāju.

Pēc Āboltiņa teiktā, visticamāk, pēc gāzes tirgus atvēršanas būs jāgaida vismaz divi gadi, līdzi tirgus sāks pilnvērtīgi un aktīvi funkcionēt. Līdzīgā situācija patlaban esot elektroenerģijas tirgus mājsaimniecību segmentā, kurā vien retais aktīvi interesējas par tirgu un maina tirgotāju.

Eksperts pauda cerību, ka situācija uzlabosies un iedzīvotāji kļūs aktīvāki tirgū, meklēt ekonomiski izdevīgākos piedāvājumus.

Aģentūra BNS jau rakstīja, ka EM sadarbībā ar Sabiedrisko pakalpojumu regulēšanas komisiju un energokompāniju «Latvijas Gāze» izstrādātais Ministru kabineta noteikumu projekts «Dabasgāzes tirdzniecības un lietošanas noteikumi» nodots starpinstitūciju saskaņošanai valsts sekretāru sanāksmē.

Strādājot pie jaunā dabasgāzes tirgus regulējuma, EM mērķis ir dabasgāzes tirdzniecības procesu padarīt pēc iespējas vienkāršāku un lietotājam saprotamu. Tāpēc kā efektīvākais un lietotājam ērtākais apkalpošanas risinājums izvēlēts «tirgotāja centriskais modelis», kurā visas darbības saistībā ar klientu apkalpošanu nodrošina tirgotājs – viens līgums, viens rēķins un viena informācijas nodrošināšanas un klientu apkalpošanas vieta, sadales sistēmas operatora ziņā atstājot dabasgāzes sadales sistēmas tehniskos jautājumus. Līdzīgs risinājums patlaban tiek īstenots elektroenerģijas tirdzniecībā.

«Atgādinām, ka mājsaimniecības lietotājiem paredzēta pakāpeniska tirgus atvēršana – arī pēc 2017.gada 3.aprīļa tie mājsaimniecības lietotāji, kuri nevēlēsies izvēlēties citu dabasgāzes tirgotāju, varēs turpināt saņemt dabasgāzi no esošā tirgotāja par regulētu cenu, tādējādi kļūstot par saistītajiem lietotājiem. Šādā gadījumā, pienākums piegādāt dabasgāzi saistītajiem lietotājiem par regulētu cenu ir noteikts publiskajam tirgotājam,» informēja ministrijā.

Savukārt komersantiem būs jāizvēlas dabasgāzes tirgotājs, ar kuru jāslēdz dabasgāzes tirdzniecības līgums. Līdz dabasgāzes tirdzniecības līguma noslēgšanai noteiktu laika posmu komersantiem dabasgāzes tirdzniecību nodrošinās līdzšinējais dabasgāzes tirgotājs par tā noteiktu cenu.

Ministru kabineta noteikumu projektā detalizēti atrunāti dabasgāzes tirgotāja, sistēmas operatora un lietotāju tiesības un pienākumi. Noteikumi nosaka kārtību, kādā lietotājiem piegādā dabasgāzi un pārtrauc tās piegādi, dabasgāzes sistēmas drošas lietošanas prasības, tirgotāja, publiskā tirgotāja, sistēmas operatora, lietotāja un gazificētā objekta īpašnieka tiesības un pienākumus dabasgāzes piegādē un lietošanā; kārtību, kādā veicami norēķini par saņemtajiem pakalpojumiem, nokavējuma procentu apmēru, tirgotāju maiņas kārtību un lietotāju apgādi dabasgāzes piegādes traucējumu gadījumā; kārtību, kādā dabasgāzes piegādi saistītajiem lietotājiem nodrošina publiskais tirgotājs.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu