Aptauja: 48% uzņēmumu vadītāju Centrāleiropā un Austrumeiropā prognozē globālās ekonomikas stagnāciju

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: twitter.com/@avaza1972

Gandrīz puse jeb 48% uzņēmumu vadītāju Centrāleiropā un Austrumeiropā prognozē globālās ekonomikas stagnācijas turpināšanos, liecina konsultāciju uzņēmuma PwC veiktā uzņēmumu vadītāju aptauja un pētījums, kas šogad tiek publicēts 19.gadu pēc kārtas.

Savukārt no kopumā pasaulē aptaujātajiem uzņēmumu vadītājiem 49% prognozē, ka turpināsies pasaules tautsaimniecības stagnācija. Tas ir tikai neliels kritums no 50% pirms gada.

Aptauja atklāj, ka ir audzis vadītāju optimisms par saviem uzņēmumiem, jo 37% vadītāju atzīst, ka ir «ļoti pārliecināti» par savām izredzēm nākamajos 12 mēnešos, un 41% - nākamajos trīs gados (kāpums attiecīgi no 30% un 37% pērn).

Tomēr gandrīz divas trešdaļas biznesa līderu domā, ka pašlaik pastāv vairāk apdraudējumu nekā pirms trim gadiem. Par lielāko apdraudējumu uzņēmumu izaugsmei Centrāleiropas un Austrumeiropas uzņēmumu vadītāji atzīst ģeopolitisko neskaidrību - 86% ir «ārkārtīgi» vai «diezgan» noraizējušies, kas ir 12% virs globālā vidusmēra. Valdības reakciju uz budžeta deficītu un parādu nastu par vienu no lielākajām raizēm atzīst 81% Centrāleiropas un Austrumeiropas reģiona uzņēmumu vadītāju.

PwC eksperti pārskatā skaidro, ka visu izšķirs tehnoloģijas, inovācijas un talanti, jo Centrāleiropas un Austrumeiropas uzņēmumi vēlas virzīties augstāk un sākt konkurēt kvalitātes un pievienotās vērtības ziņā, nevis kā zemo izmaksu ražotāji. Tomēr šķiet, ka mūsu reģiona darba devēji par talantiem necīnās pietiekami - 42% darba devēju nosauca algu, prēmijas un papildlabumus kā jomas, kurās tie veic izmaiņas, lai piesaistītu un noturētu talantus (salīdzinājumā ar 33% pasaulē). Tādās jomās kā rītdienas līderu sagatavošana, it īpaši uzvedība un kultūra darbavietā (36% reģionā un 27% Krievijā), Centrāleiropa un Austrumeiropa atpaliek no pasaules līmeņa (41%), informē PwC.

«Reaģējot uz apkārtējās pasaules izmaiņām, uzņēmumu vadītāji Centrāleiropā un Austrumeiropā, tāpat kā visā pasaulē, cenšas rast jaunu veiksmīgas komercdarbības modeli. Papildus tādiem globāliem faktoriem kā ģeopolitiskā neskaidrība, regulējuma neskaidrība un valdības reakcija uz pēdējo gadu budžeta problēmām mūsu reģiona biznesa līderiem ir unikāli izaicinājumi - nodrošināt pāreju no zemo izmaksu darbības modeļa uz tādu modeli, kurā tiek izmantoti tehnoloģiskie un cilvēkresursi, lai inovāciju rezultātā radītu pievienoto vērtību,» skaidro PwC Centrāleiropas un Austrumeiropas reģiona vadītāja Olga Grigiera-Sidonsa.

Uzņēmumu vadītāju aptaujā iezīmējas cīņa par talantiem - sevišķi tas redzams atbildē uz jautājumu, kā uzņēmumi un sabiedrība mūsdienu pasaulē mēra panākumus. 82% biznesa līderu (salīdzinājumā ar 76% pasaulē) uzskata, ka sabiedrības galvenā vajadzība ir prasmīgs, izglītots un pielāgoties spējīgs darbaspēks. Tātad uzņēmumu vadītāji arvien vairāk saprot - lai virzītos augstāk un pārstātu konkurēt tikai cenas ziņā, uzņēmumiem ir nepieciešami darbinieki ar atbilstošām prasmēm.

Ņemot vērā arvien augošās prasības, kā arī pieaugošo uzņēmējdarbības sarežģītību, PwC eksperti atzīst, ka uzņēmēju veiksme būs atkarīga no piecām būtiskām darbībām: neaprobežošanās ar zemāku izmaksu modeli; izmaiņas darbavietas kultūrā, lai piesaistītu un noturētu talantus; ieguldījums darbinieku prasmēs; inovāciju kultivēšana augstskolās; pašpaļāvības kulta pārtraukšana.

PwC pētījums «19th CEO Survey. Central and Eastern Europe» ietver PwC visas pasaules uzņēmumu vadītāju aptaujas rezultātus. Aptaujā tika saņemtas vairāk nekā 160 respondentu - uzņēmumu vadītāju - atbildes Centrāleiropas un Austrumeiropas reģionā.

PwC sniedz revīzijas pakalpojumus, kā arī nodokļu, juridiskās un biznesa konsultācijas.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu