Neraža: «Latvenergo» padomes locekļiem tomēr jābūt «nevainojamai reputācijai»

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Ieva Lūka / LETA

Ekonomikas ministrija izsludinājusi konkursu uz AS «Latvenergo» padomes locekļu amatiem. Kopumā tiek meklēti pieci padomes locekļi. Atšķirībā no MK jaunajiem noteikumiem par KNAB vadītāja amatu, kam nav vairs nepieciešama «nevainojama reputācija», Latvenergo iespējamajiem pretendentiem tomēr jābūt nevainojamai reputācijai, augstākajai izglītībai un labām angļu valodas zināšanām.

No kandidātiem tiek prasīta vismaz triju gadu pieredze lielas kapitālsabiedrības valdes vai padomes locekļa amatā vai vadošā amatā institūcijā, kas atbildīga par nozares politikas veidošanu.

Tāpat kandidātiem nepieciešama izpratne par koncerna darbības principiem un tā ietekmi uz Latvijas tautsaimniecību, zināšanas finanšu vadības jautājumos, izpratne par korporatīvās pārvaldības jautājumiem, stratēģiskā un analītiskā domāšana, pārliecināšanas, komunikācijas un sadarbības prasmes, spēja pieņemt lēmumus un līderības un uzraudzības prasmes.

Neatkarīgo padomes locekļu amatiem tiks piemērotas papildu prasības. Tostarp, šie padomes locekļi, pildot citus amatus, nedrīkstēs būt pakļauti AS «Latvenergo» kapitāla daļu turētāja norādījumiem, kā arī pēdējo triju gadu laikā tie nedrīkstēs būtu bijuši valdes locekļi vai sabiedrības kontrolieri «Latvenergo» vai tās atkarīgajās sabiedrībās.

Kā liecina paziņojums, konkursu organizēšanā piedalās personāla atlases uzņēmums «Fontes». Pieteikumi tiek pieņemti līdz 29.augustam.

Kā ziņots, ka valdība atbalstīja padomju izveidošanu lielākajās valsts kapitālsabiedrībās - «Latvijas Valsts meži», «Latvijas Dzelzceļš», «Latvijas Pasts», «Starptautiskā lidosta «Rīga«», «Latvijas autoceļu uzturētājs», «Latvenergo», «Valsts nekustamie īpašumi», «Augstsprieguma tīkls», «Latvijas Loto», «Ceļu satiksmes drošības direkcija», «Latvijas gaisa satiksme» un «Pasažieru vilciens».

«Latvenergo» padome jāizveido līdz šā gada 30.septembrim. Par padomju izveidošanas grafikiem ir vienošanās ar Ekonomiskās sadarbības un attīstības organizāciju (OECD) saistībā ar Latvijas iestāšanos šajā organizācijā.

Ministru prezidents Māris Kučinskis (ZZS) solījis, ka, pretēji kādreizējai praksei, šogad atjaunotās valsts lielo kapitālsabiedrību padomes nebūs politizētas. Politiķis gan piebilda, ka padomes pārstāvēs valsts un ministrijas pozīcijas uzņēmumos, tāpēc cilvēkiem, kas tiks iecelti padomēs, būs jābūt «kaut kādā ziņā saistītiem» ar konkrēto ministriju.

Ekonomikas ministrs Arvils Ašeradens (V) iepriekš apliecināja, ka «Latvenergo» padomes locekļu izraudzīšana notiks, ievērojot Baltijas Korporatīvās pārvaldības institūta (BKPI) ieteikumus par padomes locekļu atlases procesu valsts kapitālsabiedrībās.

BKPI Latvijas pārstāvniecība sagatavoja 17 ieteikumus valdībai un valsts kapitāla daļu turētājiem par padomes locekļu atlases procesu valsts kapitālsabiedrībās. Ieteikumi tapuši, ņemot vērā starptautisko praksi, vērojot šī gada pieredzi padomes atlases procesa organizēšanā, kā arī izmantojot idejas no BKPI šogad organizētās publiskās diskusijas «Kā izveidot profesionālas padomes valsts kapitālsabiedrībās?».

Ieteikumi grupēti četros virzienos - padomes atlases procesa stratēģijas maiņa, nominācijas komisijas sastāvs un tā sekmīga darbība, prasību definēšana padomes locekļu amata kandidātiem un komunikācijas prakse potenciālo kandidātu informēšanā un atlases procesā. Tostarp, BKPI ieteica, ka valsts kapitālsabiedrību padomes jāizvēlas politiski neitrāli, piesaistot personāla atlases speciālistus.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu