Aptauja: 40% sagaida īpašu valsts atbalstu vietējiem ražotājiem

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Ieva Lūka/LETA

Domājot par valsts attīstības scenārijiem, 40% aptaujāto Latvijas iedzīvotāju šķiet, ka valstij būtu īpaši jāatbalsta vietējie ražotāji, pat ja tas nozīmē piedāvājuma mazināšanos un cenu pieaugumu.

Savukārt 19% pauduši pretēju viedokli - būtu labāk, ja visu noteiktu brīvais tirgus un valsts šajos procesos nejauktos, liecina «Baltic International Bank Latvijas barometra» jaunākā aptauja.

Iedzīvotājiem aptaujā tika vaicāts, uz kuru no šiem mērķiem Latvijai būtu jāvirzās: «valsts īpaši atbalsta vietējos ražotājus (ar nodokļu atvieglojumiem, importa ierobežošanu), pat ja tas nozīmē piedāvājuma mazināšanos un cenu pieaugumu» un «visu nosaka brīvais tirgus (preču kvalitāte un cena), valsts šajos procesos nejaucas». No aptaujātajiem 35% neizvēlējās vienu konkrētu scenāriju no abiem piedāvātajiem un sniedza atbildi «pa vidu».

Aptaujas dati arī liecina, ka 24% dotu priekšroku situācijai: «valsts nodrošina vairāk, labākus pakalpojumus, bet līdz ar to iedzīvotājiem jāmaksā lielāki nodokļi». Savukārt 25% piekrita scenārijam - «iedzīvotāji maksā mazākus nodokļus, bet līdz ar to arī valsts pakalpojumu klāsts ir mazāks, vājāk attīstīts». Vairums aptaujāto jeb 43% atbildēja, ka viņu viedoklis ir «pa vidu» starp šīm abām iespējām.

Pētījumu centra SKDS direktors Arnis Kaktiņš skaidroja, ka aptaujas parasti uzrāda Latvijas iedzīvotāju vēlmi, lai valsts nodrošina vairāk pakalpojumu, taču, ja aptaujās pakalpojumi tiek sasaistīti arī pienākumu maksāt nodokļus, tad gatavība maksāt vairāk un līdz ar to arī saņemt vairāk pakalpojumu ir mazāka. Sociologs pauda viedokli, ka zemā vēlme maksāt nodokļus saistīta ar kritiski zemo uzticēšanos valsts varai. Piemēram, Igaunijā uzticēšanās valsts varai ir krietni lielāka.

Aptaujā arī tika vaicāts, uz kuru no šiem mērķiem Latvijai būtu jāvirzās: «būtu labāk, ja visiem iedzīvotājiem būtu daudzmaz līdzīgi ienākumi» vai «būtu labāk, ja iedzīvotāju ienākumi atbilstu tam, cik daudz un ražīgi cilvēks strādā, pat ja tas nozīmē ievērojamas atšķirības ienākumos». No izvaicātajiem 35% domā, ka «būtu labāk, ja visiem iedzīvotājiem būtu daudzmaz līdzīgi ienākumi», tikpat aptaujāto piekrita otrajam scenārijam, ka būtu labāk, ja iedzīvotāju ienākumi atbilstu tam, cik daudz un ražīgi cilvēks strādā. Savukārt 27% respondentu bija viedoklis «pa vidu».

«Baltic International Bank Latvijas barometra» aptauju veica SKDS no 21.maija līdz 1.jūnijam visā Latvijas teritorijā, izvaicājot 1005 Latvijas iedzīvotājus vecumā no 18 līdz 74 gadiem. Izlase ir reprezentatīva pret ģenerālo kopumu.

Barometrs ir ikmēneša Latvijas iedzīvotāju noskaņojuma, viedokļu un attieksmes pētījums par dažādiem sociāliem, ekonomiskiem un citiem jautājumiem.

Šomēnes pirmo reizi pētījumu atbalsta «Baltic International Bank», pirms tam kopš 2008.gada pētījumu atbalstīja «DNB banka».

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu