Kučinskis: Latvijā jāvirzās uz darbaspēka nodokļu progresivitāti

BNS
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Evija Trifanova / LETA

Latvijā ir jāvirzās uz darbaspēka nodokļu progresivitāti, otrdien pēc valdības sēdes žurnālistiem pauda Ministru prezidents Māris Kučinskis, komentējot Pasaules Bankas ieteikumu ieviest Latvijās progresīvo iedzīvotāju ienākuma nodokli (IIN).

Viņš pauda gandarījumu par Pasaules Bankas prezentētajiem pirmajiem pētījuma rezultātiem, norādot, ka minēti konkrēti priekšlikumu, lai gūtu lielākus ieņēmumus budžetā un uzlabotu nodokļu sistēmu.

Pēc premjera teiktā, Latvijā ir jāvirzās uz darbaspēka nodokļu progresivitāti, taču jautājums ir, kā to darīt - ar tādiem instrumentiem kā neapliekamais minimums vai ieviešot progresīvu IIN.

Kučinskis uzsvēra, ka septembrī vajadzētu būt gatavam Pasaules Bankas pētījumam un tad gaidāmas diskusijas starp valdību un sociālajiem partneriem par pētījuma rezultātiem un ieteikumiem.

Finanšu ministre Dana Reizniece-Ozola šonedēļ informēja, ka viens no Pasaules Bankas ieteikumiem ir progresivitātes ieviešana darbaspēka nodokļos, lai tie, kas saņem lielāku atalgojumu, arī maksātu vairāk nodokļos. Pasaules Banka šajā gadījumā piedāvā IIN likmi no 19% līdz 29%, kur zemākais slieksnis būtu 360 eiro, bet augstākais - 1300 eiro.

Jau ziņots, ka Pasaules Banka 2016.gada laikā pārskatīs Latvijas pašreizējo nodokļu sistēmu no efektivitātes, konkurētspējas, ieņēmumu mobilizēšanas un taisnīguma viedokļa. Pasaules Bankas secinājumus un ieteikumus paredzēts izmantot, gan sagatavojot Latvijas nodokļu politikas pamatnostādnes 2017. līdz 2020.gadam, gan izstrādājot 2017.gada valsts budžetu. Pētījums izmaksās 300 tūkstošus eiro.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu