FDP: Ministrijas joprojām piekopj praksi - jo vairāk prasīsi, jo lielākas cerības saņemt

BNS
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Edijs Pālens/LETA

Budžeta veidošanā ministrijas Latvijā joprojām piekopj praksi - jo vairāk prasīsi, jo lielākas cerības saņemt, intervijā aģentūrai BNS sacīja Fiskālās disciplīnas padomes (FDP) priekšsēdētājs Jānis Platais.

Viņš atgādināja, ka

ministrijas jaunajām politikas iniciatīvām pieprasījušas ļoti lielas summas.

«Ja mēs skatāmies uz citu valstu pieredzi, tad mūsu ministrijas tomēr vēl nav pietiekami atbildīgas. To piekoptā prakse joprojām atbilst principam – jo vairāk paprasīsim, jo lielākas cerības, ka kaut ko atrausim no kopējā pīrāga. Labākie piemēri pasaules praksē tomēr liecina, ka notiek daudz nopietnāka saruna par ilggadējo budžetu un mazāks fokuss ir uz kārtējo gadu. Labāk būtu, ka, plānojot 2017. un tālāk jau 2018. un 2019.gada budžetu, katrai ministrijai būtu skaidri arī to izdevumu griesti. Tas stimulētu ministrijas racionalizēt un uzlabot savu darbību šo griestu ietvaros,» sacīja Platais.

Vienlaikus viņš norādīja, ka programmu budžeta struktūra Latvijā tika ieviesta jau pirms 20 gadiem. «Tā ietvaros ministrijas formulē savus mērķus un sasniedzamos rezultātus. Bet

netiek pievērsta pietiekama uzmanība, lai ministrijas sev pieejamos resursus izmantotu efektīvāk un racionālāk.
Par ministriju darba rezultātiem mums diskusiju praktiski nav. Mums visi tikai saka: «Naudu, naudu, naudu!»,»

atzina FDP vadītājs.

«Vienlaikus ir skaidrs, ka

nekādus akrobātiskus trikus valdība nodokļu politikā neveiks.

Protams, būs izmaiņas, bet tie būs lēni soļi uz priekšu. Ar tiem mēs pamazām virzīsimies uz lielāku nodokļu ieņēmumu rezultātu. Bet arī šis lielākais rezultāts neļaus mums apmierināt visu, ko sagaida iedzīvotāji. Man patika Somijas Valsts kontroles galvenā ekonomista Sepo Orjasniemi konferencē par fiskālo disciplīnu teiktais, ka savulaik viņi nodokļu maksātājiem teica, ka visa paveikšanai nepietiek naudas, bet tagad, ka esošās naudas ietvaros tiek prasīts izdarīt par daudz,» pauda Platais.

Pēc viņa teiktā,

Latvijai ir jādomā, kā no budžeta veikt lielākas investīcijas.

«Pašlaik tomēr lauvas tiesu investīciju veido Eiropas Savienības fondi. Taču

mēs ilgi vairs nebūsim starp trūcīgākajām valstīm Eiropā un attiecīgi tikai fondu saņēmēji. Mēs tomēr attīstāmies.

Vienlaikus pieejamās ieņēmumu summas ietvaros mēs joprojām nevarēsim atļauties tādas labklājības un veselības aprūpes sistēmas, kādas ir Rietumeiropas valstīs,» atzina padomes priekšsēdētājs.

FDP ir neatkarīga koleģiāla institūcija, kas izveidota ar mērķi nodrošināt fiskālās disciplīnas nosacījumu ievērošanas uzraudzību. Padome darbību sāka 2014.gada 1.janvārī.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu