Pētījums: Latvijā 59% iedzīvotāju skeptiski par iespējām atrast labu darbu

BNS
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: TASS/LETA

Latvijā šogad maijā 59% iedzīvotāju uzskatīja, ka iespējas atrast labu darbu ir sliktas, kas ir par trim procentpunktiem mazāk nekā mēnesi iepriekš, liecina «Baltic International Bank Latvijas barometra» pētījums.

Vienlaikus 9% (aprīlī - 8%) aptaujas dalībnieku 2016.gada maijā norādīja, ka iespējas atrast labu darbu Latvijā ir labas, savukārt uzskatu, ka iespējas Latvijā atrast labu darbu ir viduvējas, pauda 28% (aprīlī - 25%) respondentu.

Pēc aptaujas datiem, darba izredžu vērtējuma indekss maijā ir pakāpies no -40 līdz -36, kas ir augstākais rādītājs kopš 2008.gada oktobra, kad indekss bija -35. Pētījumu kompānijas SKDS vadītājs Arnis Kaktiņš žurnālistiem otrdien atzina, ka jau ilgsoši Latvijas iedzīvotāju vērtējums par iespējām atrast labu darbu ir kritisks.

Tāpat aptaujas dati liecina, ka 31% (aprīlī - 25%) respondentu maijā uzskatīja, ka Latvija kopumā attīstās pareizā virzienā, bet to, ka valsts attīstās nepareizi, norādīja 52% (aprīlī - 50%).

Lūgti novērtēt pašreizējo situāciju Latvijas ekonomikā, pozitīvu vērtējumu maijā sniedza 5% (aprīlī - 4%), bet negatīvu – 46% (aprīlī - 51%). Nedaudz mazāk kā puse (46%) pētījuma dalībnieku atzina, ka pašreizējais Latvijas ekonomikas stāvoklis ir «viduvējs», kamēr aprīlī tā domāja 43%.

Vērtējot, kā pašlaik mainās situācija Latvijas ekonomikā, 2016.gada maijā 12% respondentu pauda viedokli, ka tā uzlabojas (aprīlī - 12%), uz situācijas pasliktināšanos norādīja 31% (aprīlī - 30%), bet 51% aptaujāto Latvijas iedzīvotāju pauda uzskatu, ka situācija Latvijas ekonomikā nemainās.

Savukārt, prognozējot, kas notiks ar Latvijas ekonomiku pēc gada, maijā 18% aptaujas dalībnieku norādīja, ka, viņuprāt, tā būs uzlabojusies (aprīlī - 19%), kamēr pretēju viedokli pauda 22% respondentu (aprīlī - 21%), bet 48% uzskatīja, ka situācija Latvijas ekonomikā pēc gada nebūs mainījusies (aprīlī - 50%).

Atbilstoši aptaujas datiem 14% respondentu 2016.gada maijā savas ģimenes materiālo situāciju uzskatīja par labu (aprīlī - 14%). Neapmierināti ar ģimenes finansiālo situāciju maijā bija 30% respondentu (aprīlī - 29%), bet visbiežāk - 53% - aptaujas dalībnieku norādīja, ka viņu ģimenes materiālā situācija ir «viduvēja» (aprīlī - 55%).

Lūgti paust viedokli par to, kā pēc gada būs mainījusies viņu ģimenes materiālā situācija, 21% respondentu bija optimistiski noskaņoti (aprīlī - 24%), bet kritiski noskaņoti bija 11% aptaujāto Latvijas iedzīvotāju (aprīlī - 10%). Vienlaikus 51% respondenti uzskatīja, ka situācija nebūs mainījusies (aprīlī - 49%).

Mēneša laikā ir būtiski uzlabojies valdības darba vērtējums. 2016.gada maijā apmierināti ar valdības sniegumu bija 23% (aprīlī - 17%), bet neapmierināti bija 69% (aprīlī - 74%). Valdības darba vērtējuma indekss mēneša laikā ir pakāpies par septiņiem punktiem līdz -33, kas ir labākais rādītājs kopš 2015.gada jūlija, kad indekss bija sasniedzis -28 atzīmi, tostarp šajā periodā indekss svārstījās robežās no -34 līdz -48.

Aptauja sadarbībā ar pētījumu centru SKDS veikta no 2016.gada 21.maija līdz 1.jūnijam. Ar stratificētās nejaušās izlases metodi, veicot tiešās intervijas respondentu dzīves vietās, aptaujāti 1005 respondenti vecumā no 18 līdz 74 gadiem visā Latvijā.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu