Fromane: Kavēšanās ar ES fondu apguvi ir nepiedodama

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Evija Trifanova / LETA

Kritums būvniecības nozarē ir objektīvs, un ir skaidrs, ka kavēšanās ar Eiropas Savienības (ES) fondu apguvi ir nepiedodama, jo šos projektus varēja sākt jau no 2014.gada jūlija, intervijā aģentūrai LETA sacīja Latvijas Būvuzņēmēju partnerības vadītāja Baiba Fromane.

Līdz šim ES naudas apguve tā pa īstam ir sākta tikai ceļu būvē, bet viss, kas attiecas uz energobūvēm, ūdenssaimniecību, siltināšanu un citiem projektiem, joprojām vēl nav sācies. Tā ir milzīga problēma, sacīja Fromane.

Viņa norādīja, ka pēc dažādām aplēsēm būvniecības nozares apgrozījuma kritums šogad tiek prognozēts 15-20% apmērā. Skaidrs, ka tas nav nekas labs, jo aiz šiem nozares uzņēmējiem ir ap 70 000 darbinieku. Tas nozīmē, ka vai nu daļa no šiem darbiniekiem tiks atlaista, vai arī daļa no tiem meklēs darbu ārzemēs.

«Protams, ka kvalificētākos darbiniekus uzņēmumi centīsies noturēt, taču ne visi to var izdarīt un ne vienmēr tas ir iespējams. Ja šie cilvēki aizbrauks uz Skandināviju, kur būvniecība ir ļoti aktīva, kaut vai uz sezonas darbiem, nākamgad būs jācenšas panākt, lai viņi atgriežas atpakaļ. Iespējams, ka tas izraisīs cenu pieaugumu, jo var gadīties, ka šiem darbiniekiem būs jāsola krietni lielākas algas, lai viņi atgrieztos Latvijā, vai arī jāiegulda nauda jaunu darbinieku apmācībā, kas arī nozīmē papildu izmaksas,» stāstīja Fromane.

Viņa piebilda, ka daudzi uzņēmumi patlaban mēģina aktīvi startēt ārvalstu tirgos - Skandināvijā, Vācijā. «Protams, ka lielie uzņēmumi šajā laikā mēģina pārorientēt darbu, taču šādi «robi» nozarei nenāk par labu, jo tas ļoti ietekmē biznesu, darbiniekus un plānošanu ilgtermiņā. Ja uzņēmums nevar plānot savu darbu vismaz trīs līdz piecu gadu termiņā, tas traucē nozarei kļūt efektīvākai,» sacīja Fromane.

Jautāta, vai šogad iespējami atsevišķu būvniecības uzņēmumu bankroti, Fromane neizslēdza tādu iespēju. «Maziem uzņēmumiem šis 15-20% kritums var būt ļoti nopietns. Arī ārvalstu tirgu apgūšana prasa milzīgas investīcijas, kas mazam uzņēmumam varētu nebūt pa spēkam,» piebilda Fromane.

Ņemot vērā to, ka ES nauda būs jāapgūst un objekti, kuru būvniecība vēl nav sākta, jāuzbūvē, noteikti būs vērojams būvniecības izmaksu pieaugums, prognozēja Fromane, piebilstot, ka nozarei var pietrūkt resursu, lai visu realizētu.

«Tāpēc vienmēr esam aicinājuši būvniecību plānot ilgtermiņā gan valstij, gan arī pašvaldībām. ES projektu kavēšanās ļoti traucē spēju prognozēt biznesa attīstību, tas vienā brīdī veicina darbu pārrāvumu, bet jau nākamajā brīdī rodas sastrēgums. Ne viens, ne otrs nav labi ne nozarei, ne darbiniekiem. Galu galā no šīs saraustītības cieš arī kvalitāte. Tas ir tas, ko mēs noteikti negribētu pieļaut, tāpēc aicinām saprast, ka nozares apjoms ir milzīgs un tai ir nepieciešama plānošana. Tāpat ir jābūt prognozējamām arī normatīvo aktu izmaiņām,» skaidroja Fromane.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu