Vējonis: sabiedrība un uzņēmēji ir daļa no ēnu ekonomikas

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Ieva Lūka / LETA

Atbildība par ēnu ekonomiku jāuzņemas gan sabiedrībai, gan valdībai, uzskata Valsts prezidents Raimonds Vējonis. Latvijas televīzijas raidījumā «Rīta panorāma» viņš skaidroja, ka 40% ēnu ekonomikas veido uzņēmumu neuzrādītie finanšu dati. Sabiedrība un uzņēmēji ir daļa no šīs sistēmas, un viņu rīcība ir atkarīga no pašu godaprāta.

Prezidents atgādināja, ka valdība kopā ar uzņēmējiem strādā pie ēnu ekonomikas apkarošanas plāna un viņš cer, ka tas būs pieņemams gan uzņēmējiem, gan valdībai.

Runājot par notiekošo Valsts ieņēmumu dienestā (VID), viņš pieļāva, ka šobrīd dienests un tā vadība izjūt spiedienu un tādos apstākļos nav viegli darboties. Taču VID ģenerāldirektorei Inārai Pētersonei pašai ir jāizvērtē, cik viņa ir spēcīgs cilvēks un vai viņa spēj šādos apstākļos strādāt.

Vējonis piebilda, ka VID pašam jāveic pārmaiņas, lai cilvēki, kas iekasē nodokļus, paši nav iesaistīti nelikumīgās darbībās.

Kā ziņots, jaunais ēnu ekonomikas apkarošanas plāns tiks prezentēts šā gada 10.jūnijā.

Kopumā ēnu ekonomikas apkarošanā būs svarīga visu ministriju un valsts iestāžu iesaiste.

Starp uzņēmumu priekšlikumiem ēnu ekonomikas ierobežošanas plānam minēti tādi uzdevumi kā atteikšanās no akcīzes nodokļa piemērošanas kafijai, taksometru ikmēneša nodoklis, pirātisma izskaušana un «čeku loterijas» ieviešana.

Jau ziņots, ka pērn ēnu ekonomikas apjoms Latvijā samazinājies līdz 21,3% no iekšzemes kopprodukta (IKP), turpretī Lietuvā un Igaunijā ēnu ekonomikas apjoms ir audzis, secināts jaunākajā «SSE Riga» Baltijas valstu ēnu ekonomikas pētījumā.

Gada laikā ēnu ekonomikas apjoms Latvijā ir sarucis par 2,2%. Lietuvā ēnu ekonomika augusi par 2,5%, sasniedzot 15%, savukārt Igaunijā ēnu ekonomikas apjoms ir 14,9% jeb par 1,7% vairāk nekā pirms gada.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu