«ABLV Bank»: Pašlaik banka pilnībā izpilda regulējošās prasības, stiprināta atbilstības jomas kapacitāte

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Ieva Čīka / LETA

Pašlaik AS «ABLV Bank» pilnībā izpilda regulējošās prasības, paziņojumā medijiem informē banka, kurai finanšu tirgus uzraugs par pārbaudēs konstatētajiem pārkāpumiem piemērojis 3,17 miljonu eiro soda naudu.

«ABLV Bank» paziņojumā medijiem skaidro, ka Finanšu un kapitāla tirgus komisija (FKTK) pārbaužu gaitā izdarītie secinājumi attiecas uz agrākiem klientu darījumiem un to dokumentēšanu, bet izvērtējot tos no šodienas daudz stingrākajiem kritērijiem. Pēdējā gada laikā prasības pret klientu pakalpošanu ir mainījušās ļoti strauji un būtiski.

Pašlaik banka pilnībā izpilda regulējošās prasības. Ievērojami palielināts atbilstības jomā strādājošo darbinieku skaits un stiprināta attiecīgo struktūrvienību kapacitāte. To ņēma vērā arī FKTK, lemjot par soda naudas apmēru, kas ir mazākais iespējamais, ko saskaņā ar likumu var piemērot kredītiestādēm, skaidro banka.

«ABLV Bank» paziņojumā medijiem atzīst, ka diemžēl iepriekšējos gados klientu darījumu izpētes un dokumentēšanas prasības vēl nebija pietiekami detalizētas. Banka atteikusies no daļas klientu, kuru apkalpošana pie pašreizējām prasībām var radīt nesamērīgu risku, un turpina klientu stingru izvērtēšanu, informē «ABLV Bank».

«ABLV Bank» turpinās uzlabot iekšējās kontroles sistēmu atbilstoši FKTK ieteikumiem, atvēlot minētajam mērķim ne mazāk kā 6,5 miljonus eiro. Tiks izvērtēta bankas iekšējās kontroles sistēma un veikti nepieciešami pasākumi tās darbības pilnveidošanai un efektivitātes nodrošināšanai.

Kā ziņots, FKTK pēc aktīviem otrai lielākajai Latvijas bankai «ABLV Bank» piemērojusi 3 166 682 eiro soda naudu par komisijas pārbaudēs konstatētajiem pārkāpumiem un izteikusi brīdinājumu par noziedzīgi iegūtu līdzekļu legalizācijas un terorisma finansēšanas novēršanas jomu atbildīgajam bankas valdes loceklim Aleksandram Pāžem.

FKTK, «ABLV Bank» un Pāže šodien noslēdza trīspusēju administratīvo līgumu par tiesisko attiecību noteikšanu Kredītiestāžu likuma un Noziedzīgi iegūtu līdzekļu legalizācijas un terorisma finansēšanas novēršanas (NILLTFN) likuma piemērošanas jomā, lai panāktu uzlabojumus bankas iekšējās kontroles sistēmas darbībā. Līgumā paredzēts piemērot bankai iepriekšminēto soda naudu un izteikt brīdinājumu atbildīgajam bankas valdes loceklim. Parakstot administratīvo līgumu, FKTK, banka un Pāže vienojušies noslēgt izlīgumu, lai izbeigtu FKTK ierosināto administratīvo lietu par komisijas pārbaudēs konstatētajiem pārkāpumiem.

Nosakot bankai piemērojamās soda naudas apmēru, FKTK ņēma vērā, ka banka pašlaik izpilda visas regulējošās prasības un turpina uzlabot iekšējās kontroles sistēmu NILLTFN jomā, kā arī bankas apņemšanos turpmākā pusotra gada laikā ieguldīt savas iekšējās kontroles sistēmas pilnveidošanā finanšu līdzekļus ne mazāk kā 6,5 miljonu eiro apmērā. Tāpēc soda nauda netiek piemērota maksimālajā apmērā, bet gan 3,17 miljoni eiro, kas atbilst 2,5% no bankas iepriekšējā finanšu gada neto ienākumu summas, skaidro FKTK.

Tomēr FKTK noteiktais sods «ABLV Bank» ir pēc apjoma lielākā FKTK līdz šim kādai bankai piemērotā soda nauda.

Kā ziņots, pagājušajā gadā «ABLV Bank» strādāja ar 69 miljonu eiro peļņu.

«ABLV Bank» lielākajiem akcionāriem Oļegam Fiļam, Ernestam Bernim un Nikai Bernei uz tiešas un netiešas līdzdalības pamata pieder 86,25% no bankas balsstiesīgā pamatkapitāla.

ABLV grupā darbojas «ABLV Bank», «ABLV Bank Luxembourg», IBAS «ABLV Capital Markets», IPAS «ABLV Asset Management», KS «Pillar Holding Company», AS «ABLV Consulting Services», SIA «ABLV Corporate Services», SIA «New Hanza City» un citi uzņēmumi. ABLV grupai ir pārstāvniecības Maskavā, Sanktpēterburgā, Vladivostokā, Kijevā, Odesā, Minskā, Almati, Baku, Taškentā, Honkongā, Limasolā.

Kopš pērnā rudens FKTK vairākas reizes piemērojusi bargus sodus. FKTK pērn piemēroja «PrivatBank» 2,017 miljonu eiro sodu, atstādināja bankas valdes priekšsēdētāju un atbildīgo valdes locekli, uzdeva pilnībā nomainīt bankas valdi. FKTK piemēroja arī individuālus naudas sodus toreizējiem «PrivatBank» valdes locekļiem. Savukārt šogad martā FKTK piemēroja «Baltic International Bank» 1,1 miljona eiro soda naudu un tās valdes priekšsēdētājai Ilonai Guļčakai - 25 000 eiro soda naudu. Abas bankas tām piemēroto soda naudu samaksājušas.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu