Iedzīvotāji domā, ka valstij jārada darba vietas un jārūpējas par nodokļu samazināšanu

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: EPA/LETA

Gādājot par turpmāku finansiālo stabilitāti un iedzīvotāju labklājību, Latvijas valstij būtu jārada darba vietas, tostarp ar labu atalgojumu, un jārūpējas par nodokļu samazināšanu un sakārtošanu, uzskata jaunākā «DNB Latvijas barometra» pētījuma laikā aptaujātie iedzīvotāji.

Visbiežāk aptaujātie Latvijas iedzīvotāji minēja, ka valstij būtu jārūpējas par labi atalgotu darba vietu radīšanu, tā uzskata 23% izvaicāto. Savukārt 16% domā, ka valstij jāparūpējas par nodokļu samazināšanu un sakārtošanu, 13% uzskata, ka nepieciešams palielināt minimālo algu, bet 12% domā, ka valstij vajag attīstīt ekonomiku un ražošanu.

No aptaujātajiem 8% pauda viedokli, ka nepieciešams uzlabot sociālo aizsardzību. Tikpat daudzi arī uzskata, ka vajag atbalstīt uzņēmējdarbību.

Paužot viedokli par veicamajiem finansiālās stabilitātes pasākumiem, iedzīvotāji varēja sniegt vairākas atbildes.

Komentējot datus, Latvijas Bankas ekonomists Oļegs Krasnopjorovs norāda, ka skeptiski vērtējams, vai tiešām nodarbinātība, it īpaši privātajā sektorā, var pieaugt konkrētu politiķu darbības rezultātā. Valdības ietekme uz darba vietu skaitu privātajā sektorā ir visai ierobežota, un tās galvenās ietekmes sviras ir - uzņēmējdarbības vide, institūcijas, makroekonomiskā stabilitāte. Tomēr ar šīm lietām saistītie mazie darbiņi tika pieminēti ievērojami retāk - apkarot korupciju (5%), apkarot ēnu ekonomiku (4%), uzlabot attiecības, tirdzniecību ar citām valstīm (2%), piesaistīt investīcijas (1%), aizstāvēt Latvijas intereses Eiropas Savienībā (1%), veicināt tranzītu (1%), apgūt, lietderīgi izmantot Eiropas fondus (1%), cīnīties ar beztiesiskumu, nelikumībām (0,3%), mazināt birokrātiju (0,2%). «Vai sabiedrībā joprojām plaši izplatīts maldīgs stereotips, ka labi apmaksāto darbvietu radīšana notiek ar valdības rīkojumu, kāda ierēdņa vai politiķa kabinetā?» vaicā Latvijas Bankas ekonomists.

Jaunākā «DNB Latvijas barometra» iedzīvotāju aptauja veikta aprīlī, kad ar stratificētās nejaušās izlases metodi, veicot tiešās intervijas respondentu dzīvesvietās, tika aptaujāti 1005 respondenti vecumā no 18 līdz 74 gadiem visā Latvijā.

Šis ir pēdējais «DNB Latvijas barometra» pētījums. «DNB banka» nolēmusi pārtraukt šo kopš 2008.gada ik mēnesi sadarbībā ar sabiedriskās domas pētījumu centru SKDS veikto sabiedrības noskaņojuma pētījumu.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu