Izskata iespēju atcelt NĪN konkrētam kvadrātmetru apjomam vienai personai

BNS
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: AP/Scanpix

Finanšu ministrijā (FM) tiekot diskutēts par iespēju nekustamā īpašuma nodokli (NĪN) atcelt konkrētam kvadrātmetru apjomam, kas paredzēts vienam iedzīvotājam.

Taču atcelt nodokli vienīgajam mājoklim esot liels risks, trešdien Saeimā sacīja Finanšu ministrijas Tiešo nodokļu departamenta direktore Austra Kaļāne.

Viņa piebilda, ka šis priekšlikums par NĪN atcelšanu noteiktam kvadrātmetru apjomam ir FM darba kārtībā.

Saeimas Mandātu, ētikas un iesniegumu komisijas sēdes laikā trešdien norisinājās diskusija par kolektīvo iniciatīvu noteikt nekustamā īpašuma nodokļa (NĪN) atvieglojumus vienīgajam īpašumam un kadastrālo vērtību izmantošanu nodokļa noteikšanai vispārībā.

Kaļāne arī pauda, ka nekustamā īpašuma nodokļa (NĪN) aprēķināšanā izmantojot kadastrālās vērtības, ir novērojamas problēmas, kuras varētu risināt, NĪN aprēķinot pēc tirgus, nevis kadastrālajām vērtībām, taču par arī par šo ierosinājumu vēl notiekot diskusijas.

Komisijas sēdes laikā tika uzsvērtas vairākas problēmas, kas rodas NĪN aprēķinot no kadastrālajām vērtībām - tie nereti ir nav objektīvi un ir grūti tos objektīvi noteikt, kā arī tās ļoti radikāli atšķiroties. Esot zināms, ka nereti blakus būdiņai esot pils ar līdzīgām kadastrālajām vērtībām. Tāpat rodoties situācija, kad blakus faktoru dēļ, kadastrālā vērtība augot ļoti strauji (piemēram, kad blakus mājai pēkšņi notiekot intensīva apbūve), un cilvēkiem nav iespējas vairs dzīvot savās tēvu mājās.

Pašreizējie NĪN aprēķināšanas principi arī radot situāciju, kad, piemēram Rīgas piešķirto nodokļu atlaižu dēļ Rīgā deklarētajiem cilvēkiem, 70 Smiltenes iedzīvotāji, kuri strādā Smiltēne, bet kuriem ir īpašumi Rīgā, esot deklarējušies Rīgā, kas radot lielus zaudējumus Smiltenes pašvaldībai, kura nesaņemot iedzīvotāju ienākumu nodokli, sacīja Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrijas valsts sekretārs Aivars Draudiņš.

Sēdes laikā arī tika atgādināts finanšu ministres Danas Reiznieces-Ozolas (ZZS) paustais uzstādījums, ka NĪN vajadzētu būt «bagāto nodoklim», taču pagaidām nenotiekot virzība uz šādu modeli.

Runājot par kolektīvo iniciatīvu, kurā prasīts NĪN atcelt vienīgajam īpašumam, Kaļāne uzsvēra, ka iniciatīvā novērojami daudz trūkumu - īpašumi nereti kvalificēti kā atsevišķi īpašumi – zeme un māja atsevišķi. Tāpat pie šiem noteikumiem 5 miljonu eiro vērta villa Jūrmalā skaitītos kā vienīgais īpašums un tam nebūtu jāpiemēro nekustamā īpašuma nodoklis, kas būtu nepareizi, un nav iniciatīvas mērķis. «Mēs arī paredzam, ka šādā situācijā notiktu intensīva īpašumu pārlikšana uz dažādiem ģimenes locekļiem,» sacīja FM pārstāve.

Priekšlikuma īstenošana dzīvē arī radītu situāciju, kad uzņēmēji un lauksaimnieki nonāktu nepriviliģētās situācijās, kad viņiem būtu jāmaksā NĪN, bet blakus stāvošiem īpašumiem, kas skaitītos kā vienīgie – nē.

Viens no priekšlikuma autoriem komisijas sēdē, kā pats apgalvoja, citējot Platonu, uzsvēra, ka «valsti veido nevis akmens un koki, bet cilvēki». Galvenais esot rūppēties par mājsaimniecībām un pielāgoties to iespējām samaksāt nodokļus. Tāpat viņš uzsvēra, ka vairumā Eiropas Savienības dalībvalstu vienīgajam mājoklim netiek piemērots NĪN.

Komisija vienojās diskusijas par šo jautājumu turpināt, tāpat Finanšu ministrijā tikšot izveidota darba grupa, kurā NĪN aprēķināšanas kārtība tikšot izskatīta.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu