Prognozē, ka Latvijā ekonomikas izaugsme paātrināsies

BNS
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Austra Helēna Žaggere/LETA

Latvijā ekonomikas izaugsme paātrināsies, bet tā nebūs nesamērīgi strauja, otrdien jaunākā «SEB Nordic Outlook» apskata prezentācijā teica bankas makroekonomikas eksperts Dainis Gašpuitis.

«Visticamāk, šogad atkārtosies pagājušā gada scenārijs - vājš pirmais ceturksnis, kam sekos lielāka aktivitāte pārējos ceturkšņos,» teica Gašpuitis, prognozējot, ka Latvijas iekšzemes kopprodukts (IKP) 2016.gadā varētu pieaugt par 2,7%, bet 2017.gadā - par 3,5%.

Tāpat viņš norādīja, ka Lietuvā šogad IKP varētu pieaugt par 2,8%, bet Igaunijā - par 2%, savukārt nākamajā gadā Lietuvas ekonomika varētu augt par 3,2%, bet Igaunijā - par 2,4%.

Gašpuitis atzīmēja, ka visās trijās Baltijas valstīs perspektīvas ekonomikas izaugsmei ir samērā labas, tostarp izaugsmi noteiks privātais patēriņš.

Viņš arī piebilda, ka Latvijā iedzīvotāju pirktspēja ir būtiski uzlabojusies un vairāk tiek iegādātas nepārtikas preces, taču situācija ekonomikā vēl nav tik stabila, lai iedzīvotāji veiktu arī ilgtermiņa ieguldījumus. Lai nodrošinātu straujāku ekonomikas izaugsmi, investīcijas ir nepieciešamas, taču šobrīd Latvijā nav apstākļu, kas nodrošinātu būtisku investīciju pieaugumu.

Tāpat Gašpuitis norādīja, lai gan Latvijas ārējā tirdzniecības apmēri samazinās, pozitīvi signāli vērojami apstrādes rūpniecībā, kurā eksporta īpatsvars pieaug.

Pēc aktīvu apmēra «SEB banka» ir ceturtā lielākā banka Latvijā.


KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu