Ārvalstu investoru padome: Ēnu ekonomika nav tikai VID problēma

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Ieva Lūka/LETA

Maldīgs ir priekšstats, ka ēnu ekonomika ir tikai Valsts ieņēmumu dienesta (VID) problēma, jo godīgas konkurences uzraudzība nozīmē arī pārvadājumu noteikumu ievērošanu, virsstundas, būvniecības kontroli un materiālu sertificēšanu, kā arī patērētāju tiesību ievērošanu, uzsvēra Ārvalstu investoru padomes Latvijā (ĀIPL) izpilddirektors Ģirts Greiškalns.

«Nākot no citas valsts, uzņēmējiem un investoriem sākotnēji ir ļoti grūti aprast ar milzīgo ēnu ekonomiku Latvijā - it kā normatīvais regulējums ir līdzīgs kā citās Eiropas Savienības valstīs, taču realitātē darbojas citi likumi un tikumi,» sacīja Greiškalns.

Kā vienu no pārsteigumiem ārvalstu uzņēmēji bieži min milzīgo skaidrās naudas apjomu, kas aizvien apgrozās ekonomikā,

un to, ka tik informācijas tehnoloģiju ziņā attīstītā valstī kā Latvija vēl joprojām ierobežoti izmanto elektroniskās norēķinu sistēmas.

«Tajā pašā laikā intervijās bieži dzirdējām arī saprotošus vārdus un aicinājumu vairāk domāt par sadarbību, stimuliem, kā palīdzēt uzņēmumiem darboties legāli, un atbalsta shēmām jauniem un maziem uzņēmējiem,» atzīst Greiškalns.

ĀIPL nākamnedēļ, 26.maijā, prezentēs pētījumu par ārvalstu investoru skatījumu uz ēnu ekonomiku Latvijā. Pasākums notiks no plkst.10 līdz 12 viesnīcā «Radisson Blu Hotel Latvija», Elizabetes ielā 55.

Pētījums tapis sadarbībā starp ĀIPL, konsultāciju uzņēmuma KPMG speciālistiem un Rīgas Ekonomikas augstskolu. Tā pamatu veido kvalitatīvas intervijas ar lielāko ārvalstu uzņēmumu Latvijā augstākās vadības pārstāvjiem, kuri atklāti dalās savos vērojumos par to, kāpēc, viņuprāt, uzņēmumi Latvijā iesaistās ēnu ekonomikā, par kādām plašākām problēmām valsts tautsaimniecībā tas liecina, kā arī, balstoties uz savu pieredzi Latvijā un ārvalstīs, sniedz idejas par to, kā mazināt ēnu ekonomikas apjomus valstī.

Savas pārdomas un vērtējumu sniegs ĀIPL goda priekšsēdētājs Stīvens Oldfīlds, VID ģenerāldirektore Ināra Pētersone, Valsts kancelejas vadītājs Mārtiņš Krieviņš, kā arī investoru pārstāvji.

Jau ziņots, ka pērn ēnu ekonomikas apjoms Latvijā samazinājies līdz 21,3% no iekšzemes kopprodukta, turpretī Lietuvā un Igaunijā ēnu ekonomikas apjoms ir audzis, secināts jaunākajā «SSE Riga» Baltijas valstu ēnu ekonomikas pētījumā.

Gada laikā ēnu ekonomikas apjoms Latvijā ir sarucis par 2,2%. Lietuvā ēnu ekonomika augusi par 2,5%, sasniedzot 15%, savukārt Igaunijā ēnu ekonomikas apjoms ir 14,9% jeb par 1,7% vairāk nekā pirms gada.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu