Krīzes dēļ puse Latvijas jauniešu jūtas izstumti no sociālekonomiskās dzīves

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Evija Trifanova / LETA

Eirobarometra veiktās aptaujas dati liecina, ka aptuveni puse Latvijas jauniešu jūtas izstumti no ekonomiskās un sociālās dzīves, kamēr Eiropas Savienībā (ES) vidējais rādītājs ir ap 57%, informēja Eiropas Parlamenta (EP) preses sekretāre Latvijā Signe Znotiņa-Znota.

Pētījumā piedalījās vairāk nekā 10 tūkstoši jauniešu no visas ES vecumā no 16 līdz 30 gadiem.

Lai gan ES vidēji 57% jauniešu jūtas atstumti krīzes dēļ, dalībvalstu rezultāti ir ļoti atšķirīgi, augstāki rādītāji ir valstīm, kuras smagāk skārusi krīze,

viens no augstākajiem atstumtības rādītājiem ir Grieķijā, kur 93% jauniešu jūtas atstumti, turpretī Vācijā šis rādītājs ir vien 27%.

15% jauniešu atzīst, ka krīzes dēļ viņiem nācies pamest savas dzimtās valstis, tomēr arī šajā gadījumā rezultāti starp ES valstīm ir ļoti atšķirīgi. Kamēr Vācijā tikai 1% aptaujāto jauniešu atzinuši, ka ir spiesti pamest savu valsti, tikmēr Latvijā tie ir 20% jauniešu, bet Kiprā šādu jauniešu skaits sasniedz pat 51%.

Lielais vairums Eiropas jauniešu apgalvo, ka, viņuprāt, ir būtiski mācīties par ES un tās institūciju darbu, tādu viedokli aptaujā pauž 90% aptaujāto. Latvijā šis rādītājs ir vēl augstāks, 92% jauniešu uzskata, ka ir svarīgi mācīties par ES.

Gandrīz puse jeb 46% no internetā aktīvajiem jauniešiem ES saka, ka sociālie tīkli ir sava veida «demokrātijas progress», jo tie sniedz iespēju ikvienam piedalīties publiskās debatēs. Tomēr 27% apgalvo, ka sociālie tīkli ir «risks demokrātijai», jo personas dati var tikt izmantoti ļaunprātīgi. Latvijā šiem apgalvojumiem piekrīt attiecīgi 52% un 37% jauniešu.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu