Eksperts: Bez konkurētspējīgas algas cilvēku masveida atgriešanās ir ilūzija

BNS
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Ieva Lūka / LETA

Bez konkurētspējīgas algas cilvēku masveida atgriešanās ir ilūzija, viedokli Latvijas Radio trešdien pauda bijušais ekonomikas ministrs un domnīcas «Certus» vadītājs Vjačeslavs Dombrovskis.

«Baidos, ka kamēr mūsu atalgojums nebūs tuvu vismaz 80 vai 90% no ES vidējā līmeņa, domāju, ka tas nav reāli panākt masveidīgu cilvēku atgriešanos. Es domāju, ka tā ir ilūzija,» komentēja Dombrovskis.

Viņš uzsvēra, ka

jāizmanto katra iespēja, lai panāktu ekonomisko izaugsmi, kas būtu būtiski augstāka nekā citur Eiropā.

Tikai tā var ātrāk sasniegt Eiropas vidējo līmeni nevis 50 gadu laikā, bet varbūt 10 - 15 gadu laikā. «Jāsaprot, ka, ņemot vērā to, ka mums ir atvērtas robežas,

katru dienu, kamēr mūsu atalgojuma līmenis tik daudz atpaliek no Eiropas, mēs zaudēsim cilvēkus,»

viņš sacīja.

Aptaujas liecina, ka galvenais iemesls, kāpēc cilvēki brauc prom, ir atalgojums un iespēja saņemt daudz vairāk Eiropas vecajās valstīs, tāpat aptaujas rāda, ka

nākamo piecu gadu laikā piektā daļa apsver iespēju atgriezties. Pētnieki uzskata, ka pēc pieciem gadiem šī vēlme būs vēl mazāka.

Trešdien Saeimas Pilsonības, migrācijas un sabiedrības saliedētības komisija vērtēs rezultātus jauniešu reemigrācijas programmai «Darbs valsts pārvaldē».

«Ja Latvijas valsts pārvalde spētu piedāvāt atalgojumu, kurš konkurētu ar atalgojumu Vācijā, Lielbritānijā vai Īrijā, tad mēs varam nopietni runāt, ka cilvēki masveidīgi atgriezīsies. Bet

es neredzu, kā tas ir iespējams maksājot tikai atsevišķiem cilvēkiem, bet nemaksājot visiem pārējiem.

Rodas jautājums, kāpēc nodokļu maksātājiem, kuriem algas ir zemākas, vajag uzturēt valsts pārvaldi par tik lielu atalgojuma līmeni,» programmu vērtēja Dombrovskis.

Jau ziņots, ka vairākus gadus Valsts kanceleja īsteno programmu «Darbs valsts pārvaldē», piesaistot jauniešus, kas guvuši izglītību ārzemēs. Pērn tika saņemti 42 pieteikumi.

Prakses laikā stažierim pērn maksāja 1421 eiro mēnesī. Uzsākot programmu, sabiedrībā raisījās diskusijas par salīdzinoši lielo algas apmēru.

Reemigrācijas atbalsta pasākumu plānā ir rīcības virziens «Augsti kvalificēta darbaspēka piesaiste». Plāna darbības laiks ir 2013.-2016.gads.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu