LB: budžetā jābūt rezervei, ja ekonomiskā situācija pasliktinās vēl vairāk

BNS
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Ieva Lūka/LETA

Latvijai valsts budžetā jābūt rezervei, ja ekonomiskā situācija pasliktinās vēl vairāk, trešdien intervijā Latvijas Radio teica Latvijas Bankas vadošais ekonomists un Monetārās politikas pārvaldes vadītājs Uldis Rutkaste. «Kā redzams Latvijas ekonomika attīstās gausi, un pastāv vairāki būtiski riski gan ārējā vidē, gan iekšzemē,» teica Rutkaste.

Viņš atzīmēja, ka gan pasaulē, gan Latvijā ekonomiskās attīstības prognozes tiek samazinātas arvien vairāk, tādēļ ir jāsaglabā piesardzība par ekonomisko attīstību nākotnē. «Ir jāsaglabā piesardzība, lai budžetā ir rezerve, ja ekonomika pasliktinās vēl vairāk,» teica LB ekonomists.

Viņš norādīja, ka ārējā vidē riski pastāv saistībā ar eksporta tirgiem. «Situācija eksporta tirgos ir pietiekami sarežģīta un nav tik veiksmīgas eksporta iespējas, kādas uzņēmēji varbūt cerēja. Protams, arī Krievijas sankcijas,» piebilda LB ekonomists.

Savukārt iekšējie riski ir valsts ekonomiskā politika, nenoteiktība nodokļu politikā un strukturālo reformu lēnā gaita. «Iekšējie iemesli, pirmkārt, ir valsts ekonomiskā politika. Arī strukturālās reformas nav tik raitas kā vēlētos. Izdarīt var daudz vairāk,» sacīja Rutkaste.

Tāpat uzņēmējus investēt traucē nenoteiktība nodokļu politikā un budžeta veidošanas politikā, kamdēļ netiek veiktas investīcijas nākotnei. «Nenoteiktība izmaksā ļoti daudz, konkrētu skaitli es nevaru nosaukt. Investīciju izaugsme pagājušajā gadā ir ļoti zema un uzņēmēji ir piesardzīgi,» sacīja LB ekonomists.

Aģentūra BNS jau vēstīja, ka Starptautiskais Valūtas fonds (SVF) prognozē, ka šogad Latvijas iekšzemes kopprodukts (IKP) pieaugs par 3,2%, bet nākamgad ekonomikas izaugsmes temps sasniegs 3,6%.

Šādas prognozes SVF ir iekļāvis savā jaunākajā pārskatā par pasaules ekonomikas perspektīvām, kas publiskots otrdien.

Līdz ar to SVF ir pazeminājis Latvijas ekonomikas izaugsmes perspektīvu šim gadam, jo iepriekšējā pārskatā, kas tika publiskots oktobrī, SVF prognozēja Latvijai 3,3% IKP pieaugumu.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu