Ašeradens: KVV ir tikai viens piemērs; arī citi norāda uz augstajām elektrības izmaksām

BNS
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Ieva Čīka/LETA

Finansiālās grūtības nonākušais uzņēmums «KVV Liepājas metalurgs» (KVV) ir tikai viens piemērs - arī citi uzņēmumi norāda uz augstajām elektroenerģijas izmaksām Latvijā, intervijā aģentūras BNS biznesa informācijas portālam «Baltic Business Service» sacīja ekonomikas ministrs Arvils Ašeradens.

Viņš norādīja, ka Ekonomikas ministrija patlaban cenšas ar Eiropas Komisiju saskaņot jautājumu par atbalstu energointensīvajiem uzņēmumiem, piemērojot elektroenerģijas obligātā iepirkuma komponentes (OIK) atlaidi.

«Mūsu mērķis ir šo jautājumu atrisināt pirmajā pusgadā. KVV ir tikai viens piemērs, bet ir arī daudzi citi uzņēmumi, kuri saka, ka enerģijas izmaksu dēļ tiek slēgta trešā vai otrā darba maiņa vai arī darbība tiek pārcelta uz citām valstīm. Mēs esam jaunā situācijā – Latvijas uzņēmumiem pieder ražotnes Igaunijā, Somijā, ASV vai Lielbritānijā, un ražošanas pārcelšana vairs nav nekāda problēma. Un to arī dara,» atzina Ašeradens.

Viņš uzsvēra, ka šis ir neatliekams jautājums, kas Ekonomikas ministrijai jārisina.

Aģentūra BNS jau rakstīja, ka valdība apstiprinājusi noteikumos samazinātai līdzdalībai elektroenerģijas OIK maksājumā energoietilpīgajiem apstrādes rūpniecības uzņēmumiem. Tam gan ir nepieciešams saskaņojums no Eiropas Komisijas.

Atbilstoši Latvijā īstenotajai enerģētikas politikai galapatērētāji maksā ne tikai par elektroenerģiju, tās pārvadi, sadali un tirdzniecību, bet veic arī atbalsta maksājumus par koģenerācijā un no atjaunojamajiem energoresursiem ražotajai elektroenerģijai, kas tiek pārdotā obligātajā iepirkumā. Starpība starp iepirkuma tarifiem un elektroenerģijas tirgus cenu veido daļu OIK.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu