Jūrmalas dome kategoriski iebilst pret nesamērīgu nekustamā īpašuma nodokļu celšanu

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Evija Trifanova / LETA

Jūrmalas pilsētas dome ir kategoriski iebildusi un joprojām iebilst pret nesamērīgu nekustamā īpašuma nodokļu (NĪN) celšanu un uzskata, ka valdībai un likumdevējam būtu jāveic izmaiņas likumā «Par nekustamā īpašuma nodokli», iekļaujot līdzvērtīgu risinājumu, kāds tas tika piemērots lauku zemēm, pastāstīja Jūrmalas pilsētas domes pārstāve Zane Leite.

Proti, nodrošinot samērīgu nodokļa sloga pieaugumu nodokļu maksātājiem,

ikgadējais pieaugums nedrīkst pārsniegt 10% no iepriekšējā taksācijas gada maksas,

skaidro domē. Pašvaldības ieskatā visas izmaiņas jāvērtē kopējās valsts nodokļu politikas ietvaros, vienmēr paturot prātā būtiskākos pamatprincipus -

nodokļiem ir jābūt taisnīgiem, samērīgiem un arī nomaksājamiem.

Par Jūrmalas nostāju ir informēta gan valdošā koalīcija, gan iesaistītās ministrijas - pašvaldība gatava aktīvi līdzdarboties grozījumu izstrādē un NĪN izmaiņu gatavošanā.

Jūrmalā deklarētajiem iedzīvotājiem pašlaik tiek piemērotas atlaides 70% apmērā par nekustamā īpašuma nodokli zemei, atsevišķām iedzīvotāju kategorijām - maznodrošinātajiem, daudzbērnu ģimenēm, politiski represētajām personām un citām kategorijām - atlaižu slieksnis veido pat 90%.

Kā vēstīts,

plānoto NĪN palielināšanu par nesamērīgu uzskata arī Pierīgas pašvaldību apvienība.

Palielinot īpašumu kadastrālo vērtību, NĪN jāpazemina divas līdz trīs reizes, kā arī jāmaina pašvaldību izlīdzināšanas sistēma, lai jaunās ģimenes pasargātu no nodokļu sloga pieauguma un nerosinātu emigrāciju, uzskata Pierīgas pašvaldību apvienības vadītājs, Ādažu domes priekšsēdētājs Māris Sprindžuks (RA).

«Aicinu atbildīgos, kas modelē kadastrālās vērtības pieaugumu par 200-300% un likuma «Par nekustamā īpašuma nodokli» grozīšanu, ieklausīties pašvaldībās. Pašvaldības ir tuvāk iedzīvotājam, redz reālo situāciju un darīs visu, lai jaunās ģimenes pasargātu no nodokļu sloga pieauguma un tālāk paredzamās emigrācijas,» mudina Sprindžuks.

Patlaban norit Ministru kabineta noteikumu projekta sagatavošana par plānotajām kadastrālo vērtību bāzes izmaiņām 2017.-2018.gadā. Vienlaikus tiek strādāts pie izmaiņām kadastrālo vērtību aprēķināšanas kārtībā jauno daudzfunkcionālo ēku grupā.

Atbilstoši Nekustamā īpašuma valsts kadastra likumam kadastrālo vērtību bāzi apstiprina reizi divos gados. Savukārt kadastrālās vērtības atbilst tirgus cenām 85% apmērā. Kadastrālo vērtību bāzes izstrādē izmanto tirgus informāciju uz noteiktu brīdi - 1,5 gadus pirms bāzes piemērošanas. Šogad izmantos tirgus informāciju uz 2015.gada 1.jūliju.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu