Ādažu mērs: Nesamērīgs NĪN slogs Pierīgas iedzīvotājiem būs nepanesams

BNS
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Rebeka Žeire / LETA

Nesamērīga nekustamā īpašuma nodokļa (NĪN) sloga radīšana Pierīgas iedzīvotajiem būs nepanesama, pavēstīja Pierīgas pašvaldību apvienības vadītājs, Ādažu novada domes priekšsēdētājs Māris Sprindžuks

«Pārskatot zemes kadastrālo vērtību, NĪN būs jāpazemina divas līdz trīs reizes, jāmaina pašvaldību [finanšu] izlīdzināšanas sistēma,» sacīja Sprindžuks, aicinot atbildīgos, kuri «modelē kadastrālās vērtības pieaugumu par 200-300%», ieklausīties pašvaldībās.

Viņš norādīja, ka pašvaldības ir tuvāk iedzīvotājiem, redz reālo situāciju un darīs visu, lai iedzīvotājus pasargātu no nodokļu sloga pieauguma.

«Kadastrālās vērtības pieaugums, saglabājoties līdzšinējai NĪN likmei (1,5% zemei un 0,2-0,6% ēkām no kadastrālās vērtības), izraisīs būtisku nodokļa sloga pieaugumu un s

āpju sliekšņa pārkāpšana radīs iedzīvotāju pretreakciju – sadzīves ēku, vasarnīcu vai piebūvju nojaukšanu, īpašuma piespiedu pārdošanu,

zemes sadalīšanu, zonējuma maiņu, detālplānojumu atcelšanu, ēku atkārtotu inventarizēšanu, lai uzrādītu lielāku nolietojumu un tamlīdzīgas darbības, lai tikai glābtos no izmaksām,» akcentēja Sprindžuks.

Tostarp viņš uzsvēra, ka

kopš 2008.gada NĪN nemitīgi kāpis un vidējas savrupmājas maksājums par īpašumu Ādažu novadā un citur Pierīgā veido aptuveni 300 eiro,

vidusmēra sērijveida dzīvokļa maksājums - apmēram 50 eiro, savukārt jaunam dzīvoklim un jaunai savrupmājai nodoklis ir pusotru līdz trīs reizes augstāks. «Diemžēl kadastra vērtību sistēma valstī ir ļoti nepilnīga, un diviem šķietami vienādiem īpašumiem, neskatoties uz to līdzīgo ģeogrāfisko novietojumu un tirgus vērtību, kadastrālā vērtība var atšķirties vairākkārtīgi. Tas nav ne loģiski no sistēmas viedokļa, ne sociāli taisnīgi,» norādīja Sprindžuks, akcentējot arī nodokļa nesamērīgumu pēc iedzīvotāju skaita dažādās pašvaldībās.

Patlaban norit Ministru kabineta noteikumu projekta sagatavošana par plānotajām kadastrālo vērtību bāzes izmaiņām 2017. līdz 2018.gadā. Vienlaikus tiek strādāts pie izmaiņām kadastrālo vērtību aprēķināšanas kārtībā jauno daudzfunkcionālo ēku grupā.

Atbilstoši Nekustamā īpašuma valsts kadastra likumam kadastrālo vērtību bāzi apstiprina reizi divos gados. Savukārt kadastrālās vērtības atbilst tirgus cenām 85% apmērā. Kadastrālo vērtību bāzes izstrādē izmanto tirgus informāciju uz noteiktu brīdi - pusotru gadu pirms bāzes piemērošanas.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu