Eksperts: Valsts pārvaldē un biznesā trūkst izpratnes par projektu vadītāja profesiju

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: LETA

Viena no svarīgākajām problēmām projektu vadības nozarē patlaban ir izpratnes trūkums par projektu vadību un projektu vadītāja profesiju gan valsts pārvaldes, gan biznesa sektorā, stāsta Latvijas Nacionālās projektu vadīšanas asociācijas (LNPVA) valdes priekšsēdētājs Ivars Ruņģis.

Viņš norāda, ka šai problēmai ir nesena priekšvēsture. Proti, ne īpaši labi projektu vadības nozari ietekmēja ekonomiskā krīze, kas sākās 2008.gadā.

«2008., 2009. un 2010.gadā darba tirgū bija lielas grūtības ar darbinieku motivēšanu, jo tas bija laiks, kad nebija nekādas domas par prēmijām vai kādām citām piemaksām. Taču darbiniekus vajadzēja motivēt, tāpēc šajā periodā notika tas, ko varētu dēvēt par projektu vadītāja amata izdāļāšanu pa labi un pa kreisi, jo darbinieku CV vērtību paaugstina šāds profesijas ieraksts. Tādējādi šajā periodā par projektu vadītājiem aktīvi kļuva biroja administratori, klientu apkalpošanas speciālisti, pārdevēji. Tas, kas patlaban tirgū notiek ar projektu vadītāja atbildību, pienākumu un darba procesu izpratni, ir diezgan nelāgi. Tā ir problēma, ko cenšamies risināt, aktualizējot projektu vadības specifiku,» skaidro Ruņģis.

Galvenais projekta vadītāja uzdevums ir efektīvi organizēt viņam iedotos resursus - termiņš, komanda un budžets. Projektu vadītājs ir kā mazais uzņēmuma vadītājs. Projekts pēc būtības ir izmaiņas, pārmaiņas uzņēmuma ikdienā. Projektam vienmēr ir skaidrs mērķis un uzdevums, un tas ir nogrieznis ar beigu punktu. Projektu vadītājam ir jāsaprot, ka viņš ir projekta virzītājs, organizētājs, nevis darba darītājs, uzsver Ruņģis.

LNPVA ir starptautiski atzītu profesionālu projektu vadītāju asociācija Latvijā. LNPVA ir sabiedriska organizācija, dibināta 1998.gada 9.jūlijā. Asociācija ir Starptautiskās Projektu vadīšanas asociācijas (IPMA) biedre. IPMA šobrīd darbojas 63 valstis, tajā skaitā visas Eiropas valstis, daļa Āzijas (Indija, Ķīna), Āfrika (Albānija, Nigērija, Dienvidāfrikas Republika, Ēģipte), Amerika (ASV, Kanāda, Brazīlija, Meksika). LNPVA nodrošina IPMA projektu vadīšanas sertifikāciju projektu vadītājiem. LNPVA var iestāties projektu vadīšanas nozarē strādājošie, ar šo nozari netieši saistītie speciālisti, kā arī citi interesenti. Pašlaik LNPVA ir vairāk nekā 80 biedri - juridiskas un fiziskas personas, kā arī goda biedri, studenti un asociētie biedri. Asociācijā darbojas vairākas interešu grupas izglītības jomā, projektu portfeļu un IT jomā. Asociācijā ir izveidota arī jauniešu iniciatīvas grupa, kuras galvenais darbības mērķis ir projektu vadīšanas popularizēšana jauniešu vidū.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu