«Nordea» Latvijas IKP prognozi šim gadam samazina līdz 2,7%

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Publicitātes foto

«Nordea» analītiķi kļuvuši piesardzīgāki par Latvijas tautsaimniecības perspektīvām un samazinājuši 2016.gada iekšzemes kopprodukta (IKP) prognozi no 3% līdz 2,7%.

Izaugsmi šogad galvenokārt veicinās privātais patēriņš un prognozējamais investīciju pieaugums.

Saskaņā ar Centrālās statistikas pārvaldes (CSP) datiem 2015.gadā Latvijas IKP apjoms, salīdzinot ar 2014.gadu, ir palielinājies par 2,7%.

«Nordea» bankas ekonomikas eksperts Gints Belēvičs vērš uzmanību, ka šodien publicētie IKP dati par aizvadītā gada ceturto ceturksni un 2015.gadu kopumā būtiski neatšķīrās no ātrā novērtējuma datiem, kas liecina, ka Latvijas tautsaimniecība aizvadītajā gadā augusi ar atzīstamu 2,7% tempu. Trešā ceturkšņa dati tikuši koriģēti vēlreiz uz augšu un uzrāda 3,5% pieaugumu.

No tautsaimniecības nozarēm, kas pašlaik dod lielāko pievienoto vērtību iekšzemes kopproduktā, Belēvičs atzīmē kāpumu tirdzniecībā par 3,7%, apstrādes rūpniecībā - par 4,3%, kā arī operācijās ar nekustamo īpašumu - par 3%. Trauksmes zvani ne pirmo reizi noskan būvniecības nozarē, kur kritums ir 1,1% apmērā, kā arī transporta un uzglabāšanas sektorā, kur arī ir neliels kritums 0,1% apmērā. Būvniekiem atliek cerēt, ka šogad sasparosies Eiropas Savienības fondu apgūšana, savukārt transporta nozarē cer uz ekonomiskās situācijas uzlabošanos Krievijā.

Belēvičs norāda, ka ārējos tirgos turpina valdīt ne pārāk optimistisks noskaņojums, kas saistīts ar ģeopolitiskajiem konfliktiem, Ķīnas attīstības bremzēšanos neskaidrām Eiropas Savienības vienotības un izaugsmes perspektīvām. Šāda situācija, visticamāk, saglabāsies ilgāku laiku, un tas vēstīs izaicinājumiem bagātus laikus eksporta industrijai. Latvijā strauji pieaugot darba samaksai, uzņēmējiem arvien grūtāk būs saglabāt konkurētspēju tirgos, kur valda cenu samazinājuma tendence. Pēc rekordlielas graudu ražas 2015.gadā šogad būs grūti noturēt iepriekšējo līmeni, turklāt graudu cenu dinamika nav labvēlīga lauksaimniekiem - kopš gada beigām tā kritusies vēl vairāk nekā par 10%. Latvijas eksporta flagmanim kokapstrādes nozarei pēc vairākiem gadiem ar augstiem pieauguma rādītājiem būs grūti noturēt līdzvērtīgus tempus arī šogad. Viegli neklāsies arī dzelzs un tērauda eksportam, kur «KVV Liepājas Metalurgs» ieņem nozīmīgu daļu apgrozījuma. Tā kā uzņēmuma perspektīvas ir neskaidras, un vairāk izskatās, ka metalurģijas uzņēmums neražos, nevis ražos, tad kopējos nozares datus būtiski ietekmēs dīkstāves šajā uzņēmumā, secina «Nordea» bankas ekonomikas eksperts.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu