LTAB: konkurence OCTA apdrošināšanā Latvijā ir ļoti spēcīga

BNS
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Evija Trifanova / LETA

Latvijā konkurence transportlīdzekļu īpašnieku obligātās civiltiesiskās atbildības (OCTA) apdrošināšanā ir ļoti spēcīga, intervijā aģentūras BNS biznesa informācijas portālam «Baltic Business Service» sacīja Latvijas Transportlīdzekļu apdrošinātāju biroja (LTAB) valdes priekšsēdētājs Juris Stengrevics.

«Konkurence šajā apdrošināšanas veidā ir ļoti spēcīga un, lai nu par ko, bet par Konkurences padomi nav jāsatraucas. Pat tad, kad bija valsts regulēti apdrošināšanas tarifi, apdrošinātāji atrada iespējas piešķirt lojalitātes atlaides un reāli polises pārdeva par zemāku cenu. Tas nozīmē, ka konkurence bija tik spēcīga, ka pat tika apiets valstiski noteiktais tarifu līmenis, kurš apdrošinātājiem ļāva mierīgi dzīvot. Tad, kad apdrošināšanas tarifi tika atbrīvoti visi baidījās par cenu celšanos, bet nekas nemainījās,» teica Stengrevics.

Viņš arī atzīmēja, ka apdrošinātājiem OCTA nes zaudējumus, tādējādi atsevišķi apdrošinātāji, lai šis zaudējumus nesošais apdrošināšanas veids viņu portfelī nebūtu tik liels, apzināti ir samazinājuši tirgus daļu. «Daži apdrošinātāji apzināti ir samazinājuši savu OCTA tirgus daļu, lai šis zaudējumus nesošais apdrošināšanas veids viņu portfelī nebūtu tik liels. Tomēr jebkuram apdrošinātājam ir svarīga arī reputācija, tostarp tas, vai tas spēj saviem klientiem piedāvāt pilnu pakalpojumu spektru,» pauda LTAB vadītājs.

Tāpat Stengrevics piebilda - ņemot vērā, ka Austrijas «Vienna Insurance Group» (VIG) ir iegādājusies apdrošināšanas kompāniju «Baltikums», kā arī plāno iegādāties vairākuma daļu apdrošinātājā «BTA Baltic Insurance Company», viso šo kompāniju tirgus daļa OCTA apdrošināšanā var izveidoties diezgan liela. «Tādēļ ir jautājums vai uzraugi nesaskatīs šajā jautājumā konkurences problēmas. Es pieļauju, ka tādēļ var tikt izvirzīti arī kādi papildu nosacījumi. Tas nav nekas neparasts – arī pasaules praksē ir piemēri, kad uzņēmumi tiek iegādāti, bet pēc tam kādu noteiktu daļu uzraugi liek pārdot,» viņš klāstīja.

Latvijā OCTA apdrošināšanu piedāvā 10 risku apdrošināšanas kompāniju.

LTAB nodrošina OCTA apdrošināšanas sekmīgu darbību valstī. OCTA Latvijā tika ieviesta 1997.gadā, lai nodrošinātu ceļu satiksmes negadījumā cietušo trešo personu interešu aizsardzību. Sākotnēji birojs darbojās Finanšu ministrijas pakļautībā, bet kopš 2004.gada tā ir neatkarīga institūcija.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu