Rīgā DUS ir par daudz; laukos agri vai vēlu tās būs jādotē

BNS
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Reuters/ScanPix

Rīgā degvielas uzpildes staciju (DUS) ir par daudz, savukārt laukos bizness kļūst nerentabls un stacijas agri vai vēlu nāksies dotēt, sacīja Latvijas Degvielas tirgotāju asociācijas (LDTA) valdes priekšsēdētājs Mārtiņš Stirāns.

Viņš atzīmēja, ka kopumā DUS skaits Latvijā palielinās, taču to izvietojums nav samērīgs.

«Degvielas tirdzniecība ir pilnībā privāts bizness un, ja patērētāju skaits nav pietiekams, tad objektīvi samazinās arī tirdzniecības vietu skaits. Piemēram, Rīgā DUS viennozīmīgi ir par daudz. Bet piedāvājums ir tur, kur ir pieprasījums. Tādēļ es neizslēdzu, ka attālākos lauku reģionos šis var kļūt par sociālu jautājumu un tā risināšanā varētu iesaistīties arī vietējās pašvaldības. Mēs par šo jautājumu teorētiski esam sprieduši arī asociācijā un publiskā – privātā partnerība varētu būt ceļš, kā saglabāt pakalpojumu vietās, kur tas ekonomiski vairs nav izdevīgi. Turklāt teorētiski to var apvienot gan ar pasta nodaļu, gan citu pakalpojumu sniegšanu. Taču bizness viens pats nebūs tas, kurš dotēs DUS pieejamību, jo tas ir pretēji ekonomiskajai loģikai. Kādam par to ir jāmaksā,» teica Stirāns.

Viņš norādīja, ka Latvijā kopumā ir aptuveni 600 DUS. «Pilsētās staciju ir vairāk, ārpus tām – retāk. Ņemot vērā, ka iedzīvotāju skaits primāri samazinās tieši lauku reģionos, pienāk viens brīdis, kad bizness noteiktās vietās vairs nav izdevīgs. DUS ir jāatbilst arī noteiktām drošības un ekoloģijas prasībām un tās nemainās no stacijas atrašanās vietas un klientu skaita. Tādēļ agri vai vēlu mēs nonāksim pie tā, ka staciju saglabāšana noteiktās vietās varētu būt arī jādotē,» atzina LDTA vadītājs.

LDTA ir sabiedriska organizācija, kas Latvijā apvieno juridiskas un fiziskas personas, lai veicinātu degvielas un citu naftas produktu tirdzniecības attīstību, kā arī veiktu citu statūtos minētu kopīgo darbību.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu