RSU rektors nedomā, ka sociālu zinātņu ieguvēju vidū ir liels bezdarbnieku īpatsvars

BNS
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Ieva Čīka / LETA

Rīgas Stradiņa universitātes (RSU) rektors Jānis Gardovskis neuzskata, ka sociālu zinātņu programmu absolventu vidū ir liels bezdarbnieku īpatsvars.

Gardovskis norādīja, ka veselības studiju programmu beidzējiem atrast darbu nav problēmu - viņu darba tirgū joprojām trūkst – ārstu, zobārstu, farmaceitu, farmaceitu asistentu.

«Mēs arī attīstām jaunas studiju programmas, jo aptiekas un farmācijas kompānijas saka, ka viņiem nepieciešami darbinieki, tostarp rūpnieciskie farmaceiti. Protams, vienmēr pastāv iespēja, ka pēc augstskolas beigšanas jaunietis tomēr nestrādā attiecīgajā profesijā,» klāstīja rektors.

Tāpat rektors neuzskata, ka sociālo programmu absolventu vidū ir liels bezdarbnieku īpatsvars. «Mēs rīkojam katru gadu Karjeras iespēju dienas, ir izveidots Karjeras centrs, pie mums nāk darba devēji, kas uzrunā potenciālos darbiniekus – mūsu studentus u.tml. Daudzi jau studiju laikā sāk strādāt. Protams, beidzot reģionālās politikas un valsts pārvaldības studijas, ne visi kļūst par reģionālās politikas un valsts pārvaldības ekspertiem, bet mēs esam lepni, ka daudzi mūsu absolventi strādā Ārlietu ministrijā, valsts pārvaldē, masu medijos. Domāju, ka mēs varam būt apmierināti. Neesam arī bieži dzirdējuši darba devēju un absolventu sūdzības, ka ražojam nevajadzīgu produktu,» teica Gardovskis.

Runājot par kopēju studentu skaitu, kuri mācības nepabeidz, rektors norādīja, ka tas ir dažāds.

«Mēs strādājam, lai atbirums būtu normas robežās un racionāls. Jāņem vērā, ka ir trīs atbiruma aspekti. Viena lieta ir atbirums grūtajās studiju programmās, piemēram, medicīnā. Reizēm cilvēks vienkārši saprot, ka šī profesija nav priekš viņa, nepanes asinis, pārāk ilgi jāmācās u.tml. Mēs uzskatām, ka labāk, lai aiziet ātrāk nekā ar grūtībām studē vairākus gadus un beigās tomēr pamet studijas. Otrs variants ir dažādas slimības u.tml., kā arī trešais – nesekmība. Nesekmība, protams, ir divu iemeslu dēļ, pirmkārt, tāpēc, ka pie mums notiek sistemātisks darbs. Mēs jau izstādēs uzsveram, ka, mācoties RSU, būs smagi jāstrādā. Treškārt, daži vienkārši nespēj noturēt prasību līmeni. Šādu gadījumu gan ir maz. Vidēji pie mums iestājas ar 80% un augstāku novērtējumu eksāmenos, vārdu sakot, mēs saņemam ļoti gudrus skolniekus,» klāstīja Gardovskis.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu