Kučinskis: VID ēnu ekonomikas apkarošanā līdz šim nav ar ko lepoties

BNS
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Ieva Čīka / LETA

Valsts ieņēmumu dienestam (VID) ēnu ekonomikas apkarošanā līdz šim nav ar ko lepoties, ceturtdien intervijā Latvijas Televīzijas raidījumā «Rīta Panorāma» teica premjera amata kandidāts Māris Kučinskis (ZZS). Viņaprāt, lielākais naudas apjoms ēnu ekonomikā ir no pievienotās vērtības nodokļa (PVN), kas aiziet garām valsts budžetam.

Kučinskis arī uzsvēra, ka ēnu ekonomikas apkarošana ir viena no lielākajām jaunās valdības prioritātēm, tādēļ ir jāstiprina VID darbs.

Taču VID vadītājas Ināras Pētersones darbu Kučinskis nekritizēja. «Kā Ilgtspējīgas attīstības komisijas vadītājs mēs šos jautājumus apmēram pusgadu atpakaļ pārrunājām. Skatoties no tā brīža, man nav iemesla neticēt viņas godprātam. Jautājums ir, kādas ir viņas pilnvaras un ko viņa var izdarīt,» teica premjera amata kandidāts.

Savukārt intervijā «Neatkarīgajai rīta avīzei» Kučinskis uzsvēra, ka

valdības labākie partneri būs uzņēmēju organizācijas, kas apvieno godīgos uzņēmējus, ar kuru palīdzību iecerēts vairāk apkarot ēnu ekonomiku

un gūt lielākus budžeta ieņēmumus.

«Jaunā valdība īpašu uzmanību pievērsīs ēnu ekonomikas apkarošanai. Tur ir lielas iespējamās rezerves,» intervijā «Neatkarīgajai» sacījis Kučinskis,

«viens no virzieniem būs turpināt ieviest likumos izmaiņas, lai izslēgtu iespējas veikt fiktīvu uzņēmējdarbību un izkrāpt PVN.

Ļoti ceru arī uz pašu uzņēmēju iesaisti šajā darbā, jo godīgiem uzņēmējiem konkurences cīņā ļoti traucē, ka blakus ir blēži, kas viņus nekorekti apspēlē. Manas valdības labākie partneri būs uzņēmēju organizācijas, kas apvieno godīgos uzņēmējus. Cīņa pret ēnu ekonomiku tiks turpināta, tai būs sistēmisks, nevis kampaņveida raksturs.»

Kučinskis sola pārskatīt nodokļu politiku un padarīt to mazāk mainīgu.

«Doma par nodokļu politikas pārskatīšanu ir apspriesta ar Tirdzniecības un rūpniecības kameru, ar Darba devēju asociāciju un brīvajām arodbiedrībām. Esam vienojušies, ka šis gads ir jāvelta nodokļu sistēmas inventarizācijai. Tas notiks kopā ar viņiem. Kopā ar nevalstiskajām organizācijām veidosim darba grupu, lai tiktu skaidrībā par nodokļu sistēmu un izdevumiem. Nodokļu politika tiks veidota tā, ka nodokļi būs zināmi iepriekš, ilgākā periodā un nevarēs mētāties ar straujām, neprognozētām izmaiņām.»

«Mēs strādājam kopā, lai nodokļu sistēma būtu atbildīga, lai tiktu padarīta skaidrāka aina, kurp aiziet nodokļi. Tad mēs varam ilgtermiņā plānot, kur nodokļus var pacelt, bet sasaistot to arī ar to, kur varam nopelnīt. Tā ir pirmā prioritāte valdības deklarācijā,» turpinājis politiķis.

Savukārt mikrouzņēmējus gaidot pārmaiņas.

«Mikrouzņēmumu laiks ir pagarināts, bet nevar teikt, ka tas būs mūžīgs.

Ir pamazām izkristalizējies tas uzņēmēju loks, kas atbilst mikrouzņēmuma statusam. Tiem šis statuss paliks,» sacījis Kučinskis,

«nelaime, ka ir uzņēmēji, kas izmanto likumu nepilnības un izdomā, kā likumu apiet, lai izvairītos no nodokļu maksāšanas.

Pašlaik Ekonomikas ministrijai ir jauns uzdevums izveidot sistēmu jauniem uzņēmumiem, uz kuriem varētu transformēties mikrouzņēmuma nodokļa maksāšana. Šis jautājums nav galīgi nolikts malā.

Tas būs jaunā ekonomikas ministra uzdevums - darīt tā, lai netiktu apslāpēta rosība un vienlaikus lai nenotiktu krāpšanās.

Mikrouzņēmuma nodoklis savulaik bija brīnišķīga ideja, lai rastos jauni uzņēmumi, atbalsts tiem, kas uzdrošinās sākt uzņēmējdarbību. Bet ir lietas, kas jākoriģē.»

Runājot par diviem konkrētiem jautājumiem - aviokompānijas «airBaltic» un jaunu pasažieru vilcienu nākotni, Kučinskis stāstījis, ka

«airBaltic» finanšu investors ir iemaksājis avansu, kas liecina par nopietniem nolūkiem,

un arī stratēģiskā investora meklējumi neesot bezcerīgi, jo esot pāris nopietni potenciālie investori.

Savukārt vilcienu «tuvākajā laikā laikam nebūs».
KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu