Valsts kontroliere: pašvaldībām ir lielas problēmas ar kapitālsabiedrību pārvaldību

BNS
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Evija Trifanova / LETA

Pašvaldībās ir lielas problēmas ar tām piederošo kapitālsabiedrību pārvaldību, intervijā aģentūras BNS biznesa informācijas portālam «Baltic Business Service» atzina valsts kontroliere Elita Krūmiņa.

«No vienas puses, pašvaldībām ir liela vēlme veidot savas kapitālsabiedrības, bet

nereti mēs neredzam pamatojumu, kāpēc tādas ir izveidotas.

Likums diezgan strikti nosaka principus un gadījumus, kad tādas ir veidojamas. No otras puses, tad, kad kapitālsabiedrība jau ir izveidota, lielā daļā pašvaldību, kuras esam pārbaudījuši , piemēram, Rīga, Jūrmala, Daugavpils – nebija izvirzīti mērķi, rezultatīvie rādītāji, kas attiecīgajai kapitālsabiedrībai jāsasniedz, netika vērtēta to izpilde. Pieminēšu, ka pārbaudījām diezgan daudz kapitālsabiedrību arī Jelgavā, un

mēs redzējām, kas notiek tajā pašā Jelgavas poliklīnikā, ja nav kārtīgas pārraudzības – iestājas patvaļa, visatļautība,»

teica Krūmiņa.

Viņa norādīja, ka

pašvaldībās joprojām pieklibo uzskaites jautājums, kas savukārt valsts iestādēs ir sakārtojies.

«Uzskaites jautājums ir svarīgs, jo, ja katra pašvaldība nesapratīs, kas tai pieder, nesakārtos atbilstoši dokumentus par aktīvu, piemēram, grants karjeru uzskaiti, tad nevarēs arī runāt par šo lietu, objektu likumīgu un lietderīgu izmantošanu,» skaidroja valsts kontroliere.

Tāpat, pēc Krūmiņas teiktā,

problēmas ir arī ar transportlīdzekļu izmantošanu privātajām vajadzībām, komandējumiem, reprezentācijas priekšmetiem, iepirkumiem utt.

«Runājot par iepirkumiem, acīmredzot joprojām nav sapratnes, ka iepirkumu pamatuzdevums ir ar pieejamo resursu iegādāties maksimāli kvalitatīvu, noderīgu un izdevīgu pakalpojumu iedzīvotājiem. Mēs redzam problēmas arī no tiesiskā viedokļa, jo

ļoti bieži iepirkumi netiek izsludināti vai arī notiek iepirkumu sadalīšana daļās, lai izvairītos no iepirkumu procedūrām,»

klāstīja Krūmiņa.

Tostarp viņa uzsvēra, ka pašvaldības noteikti ir Valsts kontroles redzeslokā un

šogad plānotas revīzijas daudzās pašvaldībās.

«Mēs visi saprotam, ka pašvaldību sniegtie pakalpojumi skar visus to iedzīvotājus, tāpēc pievērsīsimies tādiem jautājumiem kā maksas pakalpojumu sniegšana iedzīvotājiem, vērtēsim, kā ir aprēķināta pakalpojumu maksa, pārbaudīsim, kāda ir administratīvo resursu izmantošanas efektivitāte, jo domāju, ka arī pašvaldības iedzīvotāji ir tiesīgi zināt, kā viņu pašvaldība izmanto resursus, lai nodrošinātu administratīvo funkciju,» teica Krūmiņa.

Valsts kontroliere arī izteica cerību, ka pēc tam, kad revīzijas iestāde būs konstatējusi problēmas, būs iespējams kopīgi ar Latvijas Pašvaldību savienību un Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministriju tās risināt.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu