Akvakultūras produktu eksportu Latvijā kavē pārlieku mazās ražošanas jaudas

BNS
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Ieva Čīka / LETA

Akvakultūras produktu eksportu Latvijā kavē pārlieku mazās ražošanas jaudas, atzina Latvijas Vēžu un zivju audzētāju asociācijas (LVZAA) prezidents Augusts Ārens.

«Latvijā jaudas nav tik lielas, lai produkciju eksportētu, izņemot jūras zivis, ko pārstrādā, un arī piekrastes zivis, ar ko nodarbojas zvejnieki,» sacīja Ārens, piebilstot, ka savukārt akvakultūras produktu jaudas pagaidām ir par mazu eksportam un ir pietiekamas tikai vietējo pašu patēriņa vajadzību apmierināšanai.

Vienlaikus viņš piebilda, ka Latvijas akvakultūras produktu ražotāji seko līdzi attīstības tendencēm. «Attīstās arī ekoloģiskā produkcija - dabīgie dīķi, kur zivis netiek piebarotas, bet vairojas dabīgā ceļā. Palieņu lauku pļavās plūdu laikā mazuļi tiek savākti un tādā dabīgā režīmā audzēti,» sacīja Ārens.

Asociācijas vadītājs arī atzīmēja, ka akvakultūras attīstību kavē arī lēna naudas līdzekļu aprite. «Tas nav tā, ka jums šodien iedos dažus simtus tūkstošus eiro un rīt produkcija būs galdā, kā daži domā. Paies vēl trīs, četri, pieci gadi, kamēr jūs dabūsiet produkciju. Tas diezgan lēni atmaksājas. (..) Lai kaut kādu mazu dīķi izraktu divu hektāru platībā vajadzīgi vismaz daži tūkstoši eiro. Tāpat nedzīvā ūdenī neko nevarat laist iekšā, jāsaudzē mikroorganismi, aļģītes, kas ir dzīvā barība un nodrošina mazuļiem augšanu un attīstību. Ja šogad raksiet dīķi, nākošgad varēsiet tajā laist iekšā zivis un vēl vajadzēs divus, trīs gadus, lai no zivju mazuļa izaugtu produkcija,» sacīja Ārens.

LVZAA ir sabiedriska organizācija, kas dibināta 1998.gada septembrī kā Latvijas vēžu audzētāju asociācija, taču ar pašreizējo nosaukumu tā darbojas kopš 2004.gada. Kopš 2004.gada LVZAA ir Centrālās un Austrumeiropas akvakultūras institūciju tīkla locekle un kopš 2006.gada – Eiropas akvakultūras asociācijas locekle.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu