Liepājas mērs: Strādājot ar vecu tehnoloģiju, KVV nav perspektīvu

BNS
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Edijs Pālens / LETA

Strādājot ar vecu tehnoloģiju, metālapstrādes uzņēmumam «KVV Liepājas metalurgs» (KVV) nav perspektīvu, intervijā Latvijas Televīzijas raidījumam «Rīta Panorāma» sacīja Liepājas domes priekšsēdētājs Uldis Sesks.

«Ir dzirdēts - jā, mēs [KVV vadība] meklēsim risinājumu, bet līdz pat šai dienai nekādi risinājumi nav bijuši,» sacīja Sesks, piebilstot, ka ar esošajām tehnoloģijām, kā arī bez plašāka redzējuma nākotnē un bez plašāka sortimenta, KVV nav pamata lolot lielas cerības par konkurēšanu Eiropas un pasaules tirgos, kur dominē Ķīna.

«Konkurējot ar vecu tehnoloģiju, perspektīvu īsti nav,» atzīmēja Sesks.

Viņš arī norādīja, ka uzņēmuma vadībai ir jāmeklē risinājumi, tostarp, piemēram, uzņēmuma rīcībā ir liela teritorija, kuru varētu veidot kā industriālo parku. «Uzņēmuma vadībai un īpašniekiem ir jāsaprot viena lieta - ja viņu rīcībā ir tik milzīgi aktīvi, tik milzīgas teritorijas, tad ir jāmeklē dažādas iespējas, piemēram, iet industriālā parka virzienā, kurā ir vairāki uzņēmumi, kas ražo dažādas preces. Tā jau nav, ka Eiropas un pasaules tirgos visās preču grupās ir krīze,» pauda Sesks.

Liepājas mērs arī atzīmēja, ka ceturtdien, 4.februārī, viņam plānota kārtējā tikšanās ar KVV valdi.

Tāpat Sesks piebilda, ka pagaidām nav ziņu, ka no KVV darbiniekiem kāds būtu pieteicies bezdarbniekos.

Aģentūra BNS jau rakstīja, ka KVV kavējis gan plānoto maksājumu valstij 2,7 miljonu eiro apmērā par maksātnespējīgā «Liepājas metalurga» ražotni, gan maksājumu valsts energokompānijai «Latvenergo» par patērēto elektroenerģiju. Nespējot vienoties ar uzņēmumu, Valsts kase izmantojusi sniegto bankas garantiju, atgūstot vairāk nekā 10 miljonus eiro.

Tostarp par kavētiem maksājumiem KVV pārmetis rūpniecisko gāzu ražotājs «Elme Messer metalurgs», kas prasīja KVV maksātnespēju - tiesa prasību noraidīja. «Elme Messer metalurgs» spriedumu pārsūdzēja, tomēr Kurzemes apgabaltiesa apelācijas kārtībā lietu neierosināja.

KVV finansiālās problēmas skaidro ar augstajiem elektroenerģijas tarifiem, kā arī problemātisko situāciju metalurģijas nozarē visā Eiropā.

Tāpat ziņots, ka KVV uz laiku apturējis ražošanu. «Pauze ražošanā ir saistīta ar mūsu lēmumu izvairīties no zaudējumiem, kurus februārī zemo cenu dēļ mums varētu radīt metalurģijas produkcijas ražošana. Mēs esam aprēķinājuši, ka tādējādi mums februārī izdosies izvairīties no zaudējumiem aptuveni 600 tūkstošu eiro apmērā,» aģentūrai BNS iepriekš skaidroja uzņēmuma valdes loceklis Igors Talanovs.

Vēstīts arī, ka 2014.gada 2.oktobrī tika parakstīts līgums par «Liepājas metalurga» pamatražotnes pārdošanu Ukrainas KVV, kuram par «Liepājas metalurga» pamatražotnes iegādi jāmaksā 107 miljonus eiro vairākos maksājumos 10 gadu laikā.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu