Ir naftas urbumi, kur barels izmaksā 1 USD

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Reuters/ScanPix

Šogad naftas cenas, sasniedzot zemākos 2003. gada līmeņus, pārsteidz pat visiesīkstējušākos pesimistus. Nepārtraukti tiek uzdots jautājums: vai melnā zelta cenām tik tiešām nav dibena?

Protams, ka ir. Tomēr visdrīzāk tās nav sasniegušas to iracionālo līmeni, kas bez ierunām apstiprinātu galīgu piezemēšanos, lai arī naftas kompānijas par to strīdas, kopš cena noslīdēja zem 100 USD par barelu (b).

Amoka skrējienā

Kāds ir piedāvājuma un pieprasījuma līdzsvars? Tāda nav - ieguves un uzkrāto rezervju apjoms ir rekordaugsts uz pēdējo 18 gadu laikā zemākā pieprasījuma fona. Toties neviens negrib zaudēt vietu globālajā tirgū. Par jebkuru cenu - tiešā un pārnestā nozīmē.

Pasaules lielākās naftas kompānijas lūdz tankkuģu īpašniekus pārvadāt naftu nevis ar 15, bet 13 jūras mezglu ātrumu: Ķīnas piekrastē noenkuroto kuģu dīkstāves laiks, gaidot izkraušanu, sasniedz pat nedēļu; arī Tuvajos Austrumos nākas gaidīt, kas nav normāli.

Saskaņā ar ASV Enerģētikas informācijas pārvaldes prognozi rezerves arī šogad palielināsies par 0,7 milj. b dienā. Glabātava Kušingā, Oklahomas štatā, kuras ietilpība ir 73 milj. b, šobrīd piepildīta par 64 milj. b.

Šodien pasaules ekonomikas izaugsmei nepieciešams divreiz mazāk naftas nekā pirms 10 gadiem. Vienlaikus, pēc Wood Mackenzie datiem, atlikto investīciju apjoms (2016.-2020.) sasniedzis jau 400 mljrd. USD.

Ja izslēdzam Ķīnu un Indiju, nekur pasaulē naftas patēriņš neraisa optimismu. Eiropā diez vai šogad atkārtosies visai stabilais 2015. gada melnā zelta pieprasījuma kāpums. Autovadītāji Tuvajos Austrumos, kopš pieaugusi benzīna cena vai atceltas subsīdijas, arvien biežāk mašīnas atstās garāžās.

Saūda Arābijas oficiāli pārstāvji izteikušies (daudzi netic jebkādām viņu prognozēm), ka viņi gaida cenu paaugstināšanos šā gada beigās vai 2017. gada sākumā, jo dabiskā izstrādāto atradņu iztukšošanās samazina ieguvi par 5% gadā. Un šī statistika neiekļauj jaunās atradnes.

Tik daudz tiek runāts par urbumu konservēšanu, ka bezmaz pēc pārsteiguma izklausās fakts, ka pērn melnā zelta ieguve arī dārgajās atradnēs Meksikas līcī un Kanādas bituma smiltīs vienīgi pieauga.

Ko gaidīt no Saūda Arābijas, Irānas un Irākas

Patlaban Saūda Arābija un tās sabiedrotie no karteļa OPEC gatavi ilgstošam cenu samazināšanas karam, jo naftas ieguves pašizmaksa Persijas līča valstīs ir vidēji 5 USD/b. Dažos urbumos tur melnais zelts tiek iegūts par 1 USD/b, kamēr citiem ražotājiem šāds pats daudzums izmaksā 20 USD un vairāk. Protams, patlaban vadošo karteļa valstu - Saūda Arābijas, Kuveitas, AAE - budžeti irst pa vīlēm, tomēr izvēlētais mērķis ir tik pievilcīgs, ka lejupejošo cenu trends var saglabāties ilgstoši.

Pakāpeniski tiek noņemtas pret naftas lielvalsti Irānu ieviestās sankcijas. Tiek uzskatīts, ka šīs valsts, kas gatavojas palielināt ieguvi, rīcībā šobrīd ir 18 tankkuģu ar 12 milj. b jēlnaftas un 24 milj. b kondensātu.

Par cenu politikas agresivitāti nav nekādu šaubu. Irāna gatavojas piegādāt melno zeltu Eiropas patērētājiem ar atlaidi 6,55 USD/b. Saūda Arābijas naftas diskonts Eiropai ir 4,85 USD/b. Šāda konkurences stratēģija no Saūda Arābijas un Irānas puses nerada cerības, ka OPEC valstis šobrīd varētu vienoties par kvotu samazināšanu.

Savukārt, neraugoties uz Irānas atgriešanos tirgū, Irāka janvārī eksportēja rekordlielu naftas daudzumu. Pēc naftas rūpniecības ministra Adela Abdula Mahdi teiktā, šogad, piedāvājot izdevīgas cenas, turpināsies Irākas melnā zelta ieguves kāpināšana. Patlaban valsts naftas eksports sasniedzis jau 3,3 milj. b dienā; pēc ministra vārdiem, vidējā barela ieguves pašizmaksa dienvidu rajonos ir 10 USD.

Ziņas par ASV VGIN nāvi ir pārspīlētas

Goldman Sachs analītiķi sagaida ieguves palielināšanos arī 2016. gadā Meksikas līča rajonā, Kanādā, Argentīnā, Brazīlijā, Krievijā, Ziemeļu jūrā; par OPEC šaubās tikai retais.

Ar vislielāko interesi tiek sekots līdzi notikumiem vieglās grūti iegūstamās naftas (VGIN) sektorā Savienotajās Valstīs, kas 2008. gadā ieguva tikai 5,0 milj. b dienā. Neraugoties uz tagadējo cenu krišanos un drūmajām prognozēm par amerikāņu izstāšanos no spēles, 2015. gada aprīlī ASV naftas ieguve sasniedza maksimumu pēdējo 43 gadu laikā - 9,6 milj. b dienā.

Novembrī šis skaitlis tomēr noslīdēja līdz 9,2 milj. b dienā; ASV Enerģētikas informācijas pārvalde prognozē, ka 2016. gada septembrī līmenis kritīsies līdz 8,5 milj. b, lai pēc tam atkal celtos. Tātad daudzu paredzētā ASV naftas industrijas apstāšanās diez vai iespējama.

Netradicionālo ogļūdeņražu pašizmaksa ir nevis fiksēts, bet gan pastāvīgi mainīgs lielums. Ja agrāk 3D seismika tika uzskatīta par fantastisku tehnoloģiju, tad šodien tā ir ikdiena. Ja 80. gadu beigās viens horizontālās iegulas urbums prasīja vairākus mēnešus, tad šodien - dažas nedēļas. Ja agrāk hidrosprādziens izmaksāja miljoniem dolāru, tad šodien - par pakāpi mazāk.

Saskaņā ar Citigroup novērtējumu 2015. gadā ASV VGIN kompāniju urbumu veikšanas efektivitāte pieauga par 15%, bet kapitālie izdevumi mazinājās par 30% - lielā mērā pateicoties iekārtu un pakalpojumu izmaksu kritumam. Ar VGIN Savienotajās Valstīs noticis tas pats, kas ar slānekļa gāzi, - nozarē urbšanas iekārtu skaits samazinājās par 80%, taču ieguve vienalga pieauga.

Melnā zelta tirgus spēlētāji pret biržām

Protams, būtisks ir jautājums: kāpēc spēle notiek tieši tagad? Daudziem spēlētājiem iespaidīga melnā zelta cenas krišanās bija ievērojami izdevīgāka sen iepriekš.

Par iemesliem, kas noteica iespējas realizēt pašreizējo scenāriju, kļuva zemākais kopš 1998. gada naftas pieprasījums, vislielākais ieguves apjoms tās vēsturē un agrāk neeksistējis rezervju apjoms, kas OECD valstīs vien tuvs 3 mljrd. b (vairākas valstis, tostarp Ķīna, šādus datus nesniedz).

Turklāt situācija pēc 2008./2009. gada krīzes, kad visu sāka noteikt spekulatīvā kapitāla pārplūšana starp izejvielu, valūtas un fondu tirgiem, vairs nevarēja apmierināt pašus naftas tirgus spēlētājus.

Tirgus psiholoģija nemainās

Tomēr biržu censoņi nav pilnīgi nobīdīti malā. Piemēram, banka Standard Chartered paziņojusi, ka naftas cena var noslīdēt pat līdz 10 USD/b, iekams viņi atzīs, ka aizgājuši pārāk tālu. Nenoteiktība ir tik izteikta, ka amerikāņu kontraktos ar piegādi aprīlī cenu amplitūda ir pārsteidzoša - no 25 līdz 56 USD/b.

Jau ilgstoši ik reizi, kad sākas tirdzniecības sesija Savienotajās Valstīs, naftas fjučersu cenas sāk slīdēt lejup. Tas vēlreiz apstiprina pieņēmumu, ka melnā zelta cenu joprojām nozīmīgi ietekmē mērķtiecīga spēle uz pazemināšanos. Gada laikā īso pozīciju apjoms naftas tirgū audzis trīsarpus reizes, bet kopš 2015. gada oktobra sākuma īso pozīciju apjoms palielinājies gandrīz par 80%.

Protams, ne visi spēlē uz naftas pazemināšanos; tomēr tie, kas liek likmes uz paaugstināšanos, pastāvīgi kapitulē. Spriežot pēc visa, tie ir mazie fondi, kas cenšas piedalīties lielajā spēlē. Tirgus vāji reaģē gan uz norisēm Tuvajos Austrumos, gan uz kādiem citiem blakusfaktoriem. Notiek spēle uz pazemināšanos, un šobrīd nekas tai nespēj stāties ceļā.

Izskatās, kāds spēs nopelnīt pieklājīgu naudu pagrieziena fāzē, kad naftas cenas sāks strauji un iespaidīgi augt, - ja spēs paciesties, iespējams, 1-2 gadus. Daniels Jergins, pētniecības kompānijas IHS viceprezidents, uzskata, ka tuvāko 2-3 mēnešu laikā jāvēro, cik daudz papildu naftas tirgū ieplūdinās Irāna, jo novērtējumi svārstās no 0,3 līdz 1,0 milj. b dienā, kā arī notikumi ASV VGIN sektorā: «Viens no šiem faktoriem var mainīt tirgus psiholoģiju.»

Drauds pasaules ekonomikai - cenu nenoteiktība

Tikmēr vidēja un ilgtermiņa prognozes svārstās robežās no 10 līdz 250 USD/b. Precīzi iespējams pateikt tikai vienu: jo ātrāk naftas cenas kritīsies, jo ātrāk pienāks diena, kad tās atkal sāks augt. Tomēr varbūt vidējā termiņā melnā zelta cenas nebūs ne zemas, ne augstas, kā rezultātā parādīsies jauns trends - pastāvīgs cenu svārstīgums, kas kļūs par jaunu draudu globālās ekonomikas attīstībai.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu