Kalvītis: Pēc tirgus atvēršanas LG var kļūt par vadošo gāzes apgādes uzņēmumu reģionā

BNS
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Edijs Pālens / LETA

Pēc gāzes tirgus atvēršanas energokompānija «Latvijas Gāze» (LG) var kļūt par vadošo gāzes apgādes uzņēmumu Baltijas reģionā, pirmdien žurnālistiem sacīja kompānijas valdes priekšsēdētājs Aigars Kalvītis.

Viņš norādīja, ka neatkarīgi no plānotās gāzes tirgus atvēršanas un sarūkošā gāzes patēriņa Latvijā LG ir ļoti labā finansiālā stāvoklī.

Nākamgad paredzēts investēt aptuveni 30 miljonus eiro Inčukalna pazemes gāzes krātuvē, un tieši tā var būt nozīmīgs faktors, LG darbojoties brīvā tirgū pēc 2017.gada aprīļa, kas ļautu uzņēmumām izvērsties reģionā.

Pēc Kalvīša teiktā, līdz tam gan Baltijas valstīm jāpaveic daudz mājasdarbu, lai nodrošinātu efektīvu tirgus funkcionēšanu.

Tāpat viņš pastāstīja, ka uzņēmumam ir spēkā gāzes piegādes līgums līdz 2030.gadam ar Krievijas «Gazprom» pēc «take or pay» principa, tādēļ, gāzes patēriņam sarūkot vēl vairāk, tas var negatīvi atsaukties uz LG. «Take or pay» līgumi ir izplatīti enerģētikas sektorā, kur tie tiek slēgti starp energoresursa saņēmēju un piegādātāju. Šādi līgumi paredz, ka resursa saņēmējs iegādājas visu apmēru, par kuru ir vienošanās, vai arī maksā sodu piegādātājam.

LG nodarbojas ar gāzes iegādi, transportēšanu, uzglabāšanu un sadali. Uzņēmuma lielākie īpašnieki ir «E.ON Ruhrgas», Krievijas «Gazprom» un «Itera Latvija». Kompānijas akcijas kotē biržas «Nasdaq Riga» otrajā sarakstā.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu