Kalvītis: LG noraidīs arī atkārtoto «Latvenergo» lūgumu piekļūt gāzes infrastruktūrai

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Evija Trifanova / LETA

AS «Latvijas Gāze» (LG) noraidīs arī atkārtoto AS «Latvenergo» lūgumu piekļūt LG infrastruktūrai, uzsvēra gāzes koncerna valdes priekšsēdētājs Aigars Kalvītis.

Viņš atzina, ka LG joprojām ir licence, kas gāzes koncernam līdz 2017.gada 10.februārim paredz ekskluzīvas tiesības gāzes sadales tirgū.

«Tas, ka Augstākā tiesa LG sūdzību neizskatīja pēc būtības, nenozīmē, ka mēs nepareizi domājam. Mums ir licence, kur skaidri un gaiši ir pateikts, ka Latvijas teritorijā gāzi var tirgot tikai LG,» teica Kalvītis.

Viņš uzsvēra - ja gadījumā «Latvenergo» atkārtoti vērsīsies LG ar lūgumu atļaut gāzi piegādāt no alternatīviem avotiem, gāzes koncerns šo lūgumu noraidīs.

LETA jau ziņoja, ka Ekonomikas ministrija (EM) izstrādā atbilstošus noteikumus, kas ļautu «Latvenergo» iegādāties gāzi Lietuvā.

EM patlaban izstrādā Ministru kabineta noteikumus, kas atļaus «Latvenergo» iegādāties gāzi no citiem avotiem jau tagad, negaidot gāzes tirgus atvēršanu 2017.gadā. Minētie noteikumi valdībā varētu tikt skatīti jau janvārī.

«Latvenergo» gatavojas atkārtoti lūgt LG atļaut piekļuvi gāzes koncerna pārvades sistēmai, kā arī «Latvenergo» jau sākusi sarunas ar Lietuvas pusi par gāzes cenu u.c. ar gāzes piegādi saistītiem jautājumiem.

Kā ziņots, Sabiedrisko pakalpojumu regulēšanas komisija (SPRK) septembrī pieņēma gāzes pārvades sistēmas un Inčukalna pazemes gāzes krātuves lietošanas noteikumus, kas ļauj Latvijas lietotājiem gāzi piegādāt no alternatīviem avotiem, bet Administratīvā apgabaltiesa 17.novembrī apmierināja LG lūgumu par pagaidu aizsardzības līdzekļa piemērošanu šajā lietā. SPRK šo Administratīvās apgabaltiesas lēmumu pārsūdzēja.

Savukārt 5.janvārī Augstākā tiesa atcēla lēmumu par pagaidu aizsardzību lietā, kura ierosināta pēc LG pieteikuma par SPRK 10.septembrī pieņemtajiem dabasgāzes infrastruktūras lietošanas noteikumiem, kas ļauj Latvijas lietotājiem gāzi piegādāt no alternatīviem avotiem.

Līdz ar to noraidīts LG lūgums par pagaidu aizsardzības piemērošanu. Lēmums nav pārsūdzams.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu