Eksperts: Likmju celšana ASV ir signāls, ka pasaules lielākā ekonomika atguvusies no krīzes

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Publicitātes foto

Likmju celšana ASV ir signāls, ka pasaules lielākā ekonomika beidzot ir atguvusies no 2008.-2009.gada finanšu krīzes, vērtē «Nordea Markets» analītiķis Gints Belēvičs.

Šāds signāls, ja tiks pamatots arī ar labiem iekšzemes kopprodukta attīstības datiem, uzlabos salīdzinoši skeptisko un piesardzīgo noskaņojumu pasaules tirgos, prognozēja eksperts.

ASV Federālo rezervju sistēma (FRS) trešdien paziņoja par bāzes procentu likmes paaugstināšanu par ceturtdaļprocentpunktu. Likme paaugstināta no 0%-0,25% līmeņa līdz 0,25-0,50%.

Belēvičs atzina, ka vakardienas FRS paziņojums par procentu likmes celšanu par 0,25% tirgum nebija pārsteigums. Finanšu tirgus dalībnieki ar aptuveni 75% varbūtību jau bija iecenojuši šādu pavērsienu. Lai mazinātu risku, ka procentu likmes celšana varētu radīt negatīvu iespaidu uz situāciju finanšu tirgos, kopējais vēstījums par likmju celšanu nākotnē bija piezemēts, un tika paziņots, ka likmju paaugstināšana turpmāk būs pakāpeniska un atkarīga no tā, kā attīstīsies tautsaimniecība, darba tirgus un inflācijas līmenis ASV, skaidroja eksperts.

Pieaugot procentu likmēm ASV, finanšu tirgos pakāpeniski var sākties resursu pārvirzīšana uz ASV vērtspapīriem un ieguldījumiem ASV dolāros, kas varētu likt kapitālam aizplūst galvenokārt no jaunattīstības valstu tirgiem. Arī FRS vadība to apzinās, un, lai nešūpotu finanšu tirgu, procentu likmju celšanu pavadīja ar piesardzīgu paziņojumu, skaidroja «Nordea Markets» analītiķis.

Gadījumā, ja turpmākie FRS soļi procentu likmju celšanā būs straujāki, nekā to prognozē tirgus, varētu notikt būtisks ASV dolāra vērtības pieaugums, kas kopumā nāks par sliktu ASV eksporta spējai, savukārt palīdzēs, piemēram, Eiropas ražotājiem, kas darbojas ārējos tirgos, atzina eksperts.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu