«Swedbank»: Baltijas valstīs pastāv darbaspēka tirgus pārkaršanas riski

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Lita Krone / LETA

Baltijas jūras reģionā dažās valstīs, piemēram, trīs Baltijas valstīs, joprojām pieaug darba tirgus pārkaršanas riski, secināts jaunākajā «Swedbank» Baltijas jūras reģiona apskatā.

«Swedbank» galvenais ekonomists Latvijā Mārtiņš Kazāks norādīja, ka joprojām Baltijas valstīs algas aug straujāk nekā darba ražīgums un tas rada pārkaršanas risku.

«Swedbank» vecākā ekonomiste Lija Strašuna piebilda, ka rūkoša darbaspēka piedāvājuma un lēnas produktivitātes izaugsmes dēļ pastāv risks Latvijas lēnākai potenciālajai izaugsmei.

«Darba meklētāju īpatsvars jau ir zem 10%, kas ir 2005.gada līmenis, ir strukturālais bezdarbs - darba devēji nevar atrast piemērotus darbiniekus. Tas viss rada pieaugošu spiedienu uz algām,» skaidroja Strašuna.

Viņa norādīja, ka īstermiņā tas var radīt straujāku izaugsmi, tomēr ilgtermiņā tas bremzē. Īslaicīgā straujāka izaugsme nerisina strukturālas budžeta problēmas, piebilda ekonomiste.

«Potenciālā izaugsme tiek prognozēta aptuveni 3% gadā, kas ir pārāk lēna, lai sasniegtu Eiropas valstu līmeni,» sacīja Strašuna.

Ja netiek mazināti pārkaršanas riski, tad pēc diviem vai trīs gadiem strauji samazināsies Latvijas konkurētspēja un ekonomikas izaugsmei pastāv riski samazināties. «Varbūt nenokļūsim recesijā, bet pastāv risks izaugsmei sarukt līdz 0%,» prognozēja Strašuna.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu