OECD: «Ofšoru nodokļa» ieviešana varētu negatīvi ietekmēt Latvijas pievienošanās procesu organizācijai

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Ieva Lūka / LETA

«Ofšoru nodokļa» ieviešana Latvijā varētu negatīvi ietekmēt Latvijas pievienošanās procesu Ekonomiskās sadarbības un attīstības organizācijai (OECD).

Šādu nostāju OECD paudusi Latvijai, aicinot izvērtēt «ofšoru nodokļa» potenciālo ietekmi uz pievienošanos OECD.

Kā ziņots, šoruden nacionālā apvienība «Visu Latvijai!»-«Tēvzemei un brīvībai»/LNNK rosināja izvērtēt ārzonu jeb «ofšoru nodokli», balstoties uz Latvijas Tirdzniecības un rūpniecības kameras priekšlikumu. Iecere paredz, ka, ieviešot ārzonas nodokli, tiktu izveidots pievilcīgs nodokļu režīms - iespēja maksāt samazinātu uzņēmuma ienākuma nodokli - tirdzniecības kompānijām, kuras savu saimniecisko darbību veic ārpus Eiropas Savienības (ES), bet Latvijā izmanto tikai banku infrastruktūru norēķiniem. Koalīcijas partijas iepriekš vienojās, ka priekšlikumu par ārzonu nodokli izvērtēs Saeimas Nodokļu politikas apakškomisija, kura izlēma nevirzīt šo priekšlikumu. Tomēr deputāti uzskata, ka nākotnē būtu jādiskutē par iespējamiem risinājumiem saistībā ar šo ieceri.

Latvijas Komercbanku asociācijas pārstāve Baiba Melnace aģentūrai LETA iepriekš pastāstīja, ka asociācijā par šo ierosinājumu nav vienota viedokļa, tādējādi asociācija nebija šīs iniciatīvas virzītāja. Priekšlikumu virzīja Latvijas Tirdzniecības un rūpniecības kamera, kuras biedri ir arī dažas bankas.

Arī Finanšu ministrija iepriekš brīdināja par riskiem «ofšoru nodokļa» ieviešanā, piemēram, par noziedzīgi iegūtu līdzekļu legalizācijas risku, par valsts kredītreitinga samazināšanos un par iespējamu ilgtspējīgu investīciju samazināšanos.

Ministrija arī norādīja, ka ierosinātais nodokļa likmes samazinājums par 85% (no 15% uz 2,25% noteikta veida nerezidentiem) ir pretrunā ar iekšējā tirgus politiku. Tāpēc šādas izmaiņas nesaskaņotu Eiropas Komisija, jo atbalsts nav saistīts ar ieguldījumu veikšanas politiku. Šāda apmēra valsts atbalsta intensitāte pašlaik Latvijā nepastāv nevienā nodokļu atvieglojumu segmentā.

Pašlaik rit sarunas par Latvijas iestāšanos OECD.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu