Bergmanis vēstulē Straujumai norāda uz «Sukhoi» lidmašīnu iegādes nepieļaujamību

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Ieva Lūka / LETA

Aizsardzības ministrs Raimonds Bergmanis (ZZS) pagājušajā piektdienā nosūtījis vēstuli Ministru prezidentei Laimdotai Straujumai (V), aicinot plānotajā akcionāru līgumā iekļaut papildinājumu, kas liegtu iepirkt, nomāt vai citādi izmantot Krievijā ražotās lidmašīnas «Sukhoi».

Vēstulē tiek norādīts, ka vairākkārt, tostarp Ministru kabineta sēdēs, ministrs ir paudis savu viedokli saistībā ar «airBaltic» investora piesaistīšanu un ka viņš joprojām uzskata par nepieļaujamu to, ka «airBaltic» flotē būtu lidmašīnas, kuru iegādi ierobežo Eiropas Savienības (ES) noteiktās sankcijas. Saskaņā ar 19.novembra valdības sēdē nolemto Satiksmes ministrijai (SM) tika uzdots papildināt akcionāru līguma projektu ar normu, kas paredz, ka investors ir atbildīgs par starptautisko organizāciju, īpaši ES, noteikto sankciju režīma ievērošanu.

Aizsardzības ministrija (AM) ir piedāvājusi nepieciešamos labojumus akcionāru līgumā, papildinot to ar nosacījumiem, kas garantētu Ministru kabineta dotā uzdevuma izpildi un aizliedzot sankcijām pakļauto valstu militāri rūpnieciskā kompleksa produkcijas iegādi, nomu vai citādu izmantošanu, rakstīts vēstulē.

Kā skaidrots vēstulē, pieredze liecina, ka sankcijām pakļauto trešo valstu militāri rūpnieciskie kompleksi ir cieši saistīti ar civilo industriju. Tādēļ eventuāli, pieļaujot sankciju pastiprināšanu pret šādam valstīm un to militārajiem kompleksiem, sankciju rezultātā varētu tikt apdraudēta arī «airBaltic» darbība.

Iegādājoties produkciju no valstīm, kas ir pakļautas sankcijām, nav iespējams plānot «airBaltic» attīstību ilgtermiņā.

Līdz ar to AM joprojām uztur savu iebildumu pret šādas normas, kas aizliegtu iegādāties vai nomāt lidmašīnas no sankcijām pakļauto valstu militāri rūpnieciskā kompleksa, svītrošanu no akcionāru līguma.

Savukārt valdība šodien kārtējo reizi izskatīs ar nacionālo lidsabiedrību «airBaltic» saistītu jautājumu, šorīt intervijā Latvijas Televīzijas raidījumam «Rīta panorāma» pastāstīja Straujuma. Viņa neprecizēja, kādu tieši jautājumu valdība vērtēs, taču bija noprotams, ka sagaidāma kārtējā diskusija par aviokompānijas plāniem iegādāties Krievijā ražotās «Sukhoi» lidmašīnas. «Es personīgi uzskatu, ka «airBaltic» jāattīstās uz «Bombardier» bāzes, ja jau tas līgums ir noslēgts 2012.gadā,» sacīja Straujuma.

«Šodien valdībā mēs skatīsim šo jautājumu, un SM pēc valdības sēdes žurnālistus informēs, cik tālu ir ar konkrētā investora piesaisti, ar sabiedrību satraucošo lidmašīnu piegādi,» informēja Straujuma. Tāpat valdības vadītāja vairākkārt aicināja nesteigties notikumiem pa priekšu un pagaidīt rītdienas Saeimas Budžeta un finanšu (nodokļu) komisijas sēdi, kurā tiks pārrunāti ar «airBaltic» saistītie jautājumi. Tiesa, šī parlamenta komisijas sēde būs slēgta, tātad žurnālisti tajā nevarēs piedalīties.

LETA jau ziņoja, ka Saeima vakar, vērtējot nākamā gada budžetu, formāli noraidīja ierosinājumu par 80 miljonu eiro aizdevumu aviokompānijai «airBaltic». Deputāti par šo jautājumu lems ceturtdien, 3.decembrī.

Valdības iesniegtais priekšlikums paredz atļaut finanšu ministram palielināt noteikto apropriāciju SM līdz 80 miljoniem eiro «airBaltic» pamatkapitāla palielināšanai. SM būtu jānodrošina darījuma ar valsts un privātā investora ieguldījumu izpilde, nodrošinot, ka tam nav negatīvas ietekmes uz vispārējās valdības budžeta bilanci.

Lai apspriestu jautājumu par «airBaltic», trešdien, 2.decembrī, plkst.10 sasaukta slēgtā Saeimas Budžeta un finanšu (nodokļu) komisijas sēde. Tajā piedalīsies Ministru prezidente, kā arī citi valdības pārstāvji, bijušais satiksmes ministrs Anrijs Matīss (V), Drošības policijas pārstāvji un citi. Tāpat Saeimā pārstāvētie politiskie spēki trešdien par šo jautājumu diskutēs frakciju sēdēs.

Jau ziņots, ka valdība 19.novembrī nolēma, ka pieņems SM izraudzītā vācu investora Ralfa Dītera Montāga-Girmesa piedāvājumu ieguldīt līdzekļus aviokompānijā «airBaltic», kad Saeima būs devusi atļauju un kad valsts interesēs būs izdarīti grozījumi līgumā.

Iepriekš, 3.novembrī, Ministru kabinets pēc četru stundu apspriešanās lēma atbalstīt «Prudentia» atrasto nacionālās aviokompānijas «airBaltic» investoru, Vācijas uzņēmēju Montāgu-Girmesu, kura piedāvājums paredz ieguldīt aviokompānijā 52 miljonus eiro, bet valstij jāiegulda 80 miljoni eiro. Kopējais Latvijas aviokompānijas jaunais kapitāls 132 miljonu eiro apmērā veicināšot biznesa plānu un flotes modernizēšanu.

Nākamajā dienā pēc šī lēmuma Straujuma pieprasīja toreizējā satiksmes ministra Matīsa demisiju. Šī situācija aktualizēja jautājumu par valdības stabilitāti.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu