Pētījums: Starp Baltijas valstu darba devējiem latvieši ir visoptimistiskākie

BNS
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Sputnik/Scanpix

Ekonomiskās izaugsmes ietekmē nākamajā gadā tiek prognozēts, ka situācija darba tirgū uzlabosies, pieaugot nodarbinātības līmenim un strādājošo atalgojumam un starp Baltijas valstu darba devējiem latvieši ir visoptimistiskākie, liecina personāla atlases uzņēmuma «CV-Online» veiktais pētījums.

«CV-Online Latvia» mārketinga un komunikācijas vadītāja Krista Roziņa aģentūrai BNS norādīja, ka vislielāko optimismu prognozēs uzrādīja tieši darba devēji Latvijā, kur nākamajā gadā pieņemt jaunus darbiniekus plāno 47% no aptaujātajiem, kamēr Lietuvā un Igaunijā šie skaitļi ir attiecīgi 42% un 40%.

Salīdzinoši ar iepriekšējā gada Baltijas pētījuma rezultātiem, vienīgi Latvijā gaidāms pieaugums, kas procentuāli ir 5%, Lietuvā pieprasījums pēc darbiniekiem samazinājies par 6%, bet Igaunijā tas palicis nemainīgs, norādīja Roziņa, piebilstot, ka visvairāk darbinieku Latvijā meklēs tādās nozarēs uzņēmumi kā mazumtirdzniecība, finanses, pakalpojumu industrija, IT un telekomunikācijas, kā arī būvniecība.

Visbiežāk par Baltijas valstu darba devēju pamatojumu personāla skaita pieaugumam minēts darba apjoma pieaugums, to norādījuši aptuveni 50%. Otrs nozīmīgākais iemesls, ko darba devēji norādījuši ir iepriekšējo darbinieku aiziešana no darba, darba ņēmēju rotācija – aptuveni 25%.

Roziņa arī norādīja, ka pēdējo divu gadu laikā palielinājies tādu uzņēmumu skaits, kas nākamajā gadā plāno gan pieņemt, gan atlaist darbiniekus, 30% darba devēju Latvijā. Salīdzinot šos rezultātus ar pagājušo gadu, 2014.gada aptauju, tas ir pieaudzis par 8%, bet ar 2013. gada aptauju – par 14%. «Katrs trešais uzņēmums jeb 34% no aptaujātajiem darba devējiem, kuri nākamajā gadā iecerējuši samazināt personāla skaitu, šo situāciju pamato ar to, ka dažās amata pozīcijās darbinieki strādā neefektīvi. Atbilstoši pētījuma rezultātiem, 5% darba devēju Latvijā nākamajā gadā paredzējuši personāla skaita samazinājumu, atlaižot kādu no esošajiem darbiniekiem. Turpretī 14% darba devēju izmaiņas līdzšinējā uzņēmuma personāla sastāvā neplāno,» stāstīja «CV-Online Latvia» mārketinga un komunikācijas vadītāja.

«Nākamajā gadā Latvijā tiek prognozēta nedaudz straujāka ekonomiskā izaugsme nekā šajā gadā, tāpēc salīdzinoši vairāk uzņēmumu plāno pieņemt jaunus darbiniekus, lai sekmētu sava uzņēmuma darbības apjomu palielināšanos. Attiecīgi varam sagaidīt mērenu nodarbinātības pieaugumu un bezdarba samazināšanos, bet to kavēs atbilstošu darbinieku trūkums, ko savukārt ietekmēs pastāvīgā darbspējīgo iedzīvotāju skaita samazināšanās demogrāfijas un emigrācijas problēmu dēļ. Tāpat arī redzam to, ka lai noturētu un piesaistītu kvalificētu darbaspēku, uzņēmumi nākamajā gadā turpinās vēl lielāku uzmanību pievērst algu pieauguma jautājumiem, tajā pašā laikā pievēršot lielu uzmanību arī darbinieku efektivitātei,» norādīja «CV-Online Latvia» vadītājs Aivis Brodiņš.

Viņš prognozēja, ka, ņemot vērā situāciju darba tirgū, konkurenci un laba, atbilstoša darbaspēka trūkumu, cīņa par talantiem kļūs vēl sīvāka nekā iepriekšējos gadus. «Vairāk nekā trešdaļa Baltijas darba devēju plāno palielināt atalgojumu, lai noturētu savus darbiniekus un būtu pievilcīgi darba devēji potenciālajiem darbiniekiem. Atalgojuma pieaugumu darbiniekiem ieplānojuši 40% darba devēju Latvjā, kas, salīdzinoši ar pagājušā gada aptaujas rezultātiem, ir par 4% vairāk. Visbiežāk šādu lēmumu darba devēji pamatoja ar to, ka vēlas motivēt savus darbiniekus, lai viņi paliktu strādāt konkrētajā uzņēmumā. Savukārt 26% darba devēju plāno atalgojumu saglabāt līdzšinējā līmenī, bet 7% atzina, ka dažus darbiniekus gaida algas pieaugums, bet dažiem tā tiks samazināta. Tikai 1% darba devēju atzina, ka nākamajā gadā viņu darbinieku atalgojums tiks samazināts. 26% darba devēju aptaujas periodā lēmumu par darbinieku atalgojumu nākamajam gadam nebija pieņēmuši un atbildēt nevarēja,» atzīmēja Brodiņš.

Aptaujājot darba devējus par vienu no nākamā gada aktuālajiem jautājumiem, vai būtu gatavi nodarbināt savā uzņēmumā bēgļus, katrs piektais jeb 20% šādu iespēju pieļāva. Visbiežāk apstiprinošai atbildei pievienojot arī papildu nosacījumus, piemēram, ja būtu attiecīgās valodu zināšanas un nepieciešamās profesionālās prasmes, gatavība strādāt mazkvalificētu darbu.

Darba devēju aptauja norisinājās interneta vidē oktobra un novembra laikā. Kopumā tika aptaujāti vairāk nekā 2 600 darba devēju Baltijas valstīs, no kuriem 221 Latvijā, 283 Lietuvā un 2 174 Igaunijā.

«CV-Online « ir interneta personāla atlases uzņēmums, kas ir dibināts Igaunijā 1996.gadā un darbojas Latvijā un Lietuvā kopš 1999.gada.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu