Asociācija: daudzdzīvokļu ēkas grims dziļāk neatgūstamos parādos

BNS
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Reuters/ScanPix

Daudzdzīvokļu ēkas grims dziļāk neatgūstamos parādos, aģentūrai BNS pavēstīja Latvijas Profesionālās uzkopšanas un apsaimniekošanas asociācijas (LPUAA) izpilddirektors Jānis Ozoliņš, komentējot Saeimas atbalstītos likuma grozījumus, kas paredz pievienotās vērtības nodokļa (PVN) piemērošanu dzīvojamās mājas pārvaldīšanas pakalpojumam.

Viņš norādīja, ka atbilstoši apstiprinātajiem grozījumiem PVN likumā, no nākamā gada 1.jūlija daudzdzīvokļu namu apsaimniekošanas maksai tiks piemērota PVN likme 21% apmērā. «To nosaka Eiropas Savienības direktīva, kuras neievērošanas gadījumā Eiropas Komisija piedraudējusi pret Latviju ierosināt pārkāpumu procedūru. No valdības skatupunkta raugoties, situācija ir atrisināta. Tomēr var gadīties, ka lāpot vienu caurumu, vietā saņemsim lielāku. Un, proti, arvien dziļāk neatgūstamos parādos grimstošas daudzdzīvokļu ēkas,» vērtēja Ozoliņš.

Tāpat viņš atzīmēja, šis lēmums un situācijas risinājums ar nozari netika apspriesti. «Tas būtu bijis loģisks solis, jo valdībai pieņemot noteiktas normas, likumus, nodokļu izmaiņas, ir jāvērtē, kā tas ietekmēs konkrēto nozari un tautsaimniecību vispār. Šajā gadījumā netika izskatīts neviens scenārijs, ne labais, ne sliktais un nozare tiek nostādīta fakta priekšā,» informēja Ozoliņš.

Bet galvenais, pēc viņa paustā ir, ka fakta priekšā tika nostādīta ne tikai nozare, bet arī iedzīvotāji. «Kas tad būs tie, kas lāpīs budžeta caurumu šoreiz? Ne jau turīgie nodokļu maksātāji, kas pārsvarā mitinās privātmājās, bet tieši daudzdzīvokļu namu iedzīvotāji Purvciemā, Ķengaragā, Imantā un citviet. Tiem nu tagad būs jāsažņaudz jau tā savilktā josta vēl ciešāk un jāmaksā,» norādīja asociācijas izpilddirektors.

Vienlaikus viņš atzīmēja, vai tas risinās gadiem ieilgušo problēmu ar parādiem un tieši bezcerīgajiem parādiem, norādot, ka atbildīgās institūcijas šo problēmu nerisina gadiem, iespējams, cerot, ka tā pati izzudīs, vai, ka gan jau tie apsaimniekotāji paši tiks galā. «Bet problēma nepazūd, tā pieaug, iedzīvotāji ir spiesti vai nu maksāt par kaimiņu, tas ir neatgūstamo parādu turētāju, vai pakļaut sevi riskam palikt bez ūdens un siltuma mājoklī,» klāstīja Ozoliņš.

Viņš pauda, ka šāda veida lēmumi, kas ietekmē un saasina jau tā sakāpinātās problēmas, ir jāapspriež ar nozari, ar profesionāļiem. «Diemžēl šis likuma grozījums ir atkal viens piemērs tam, ka ierēdniecība un praktiskā dzīve var būt nodalītas pasaules,» piebilda Ozoliņš.

Aģentūra BNS jau vēstīja, ka Saeima 30.novembrī galīgajā lasījumā atbalstīja likuma grozījumus, kas paredz PVN piemērošanu dzīvojamās mājas pārvaldīšanas pakalpojumam.

Finanšu ministrijā (FM) aģentūrai BNS iepriekš skaidroja, ka PVN piemērošana arī dzīvojamās mājas pārvaldīšanas pakalpojumam būtu atbilstoša Eiropas Savienības Padomes direktīvai par kopējo PVN sistēmu, kas neparedz nosacījumu, ka ar attiecīgo nodokli neapliek dzīvojamo māju pārvaldīšanas pakalpojumu. «Tādejādi šobrīd veidojas neatbilstība starp PVN likumu un minēto direktīvu, kuru plānotās izmaiņas novērstu,» piebilda FM.

Jaunais regulējums tiks piemērots no 2016.gada 1.jūlija.

LPUAA ir darba devēju, ražotāju, piegādātāju, pētniecības iestāžu un profesionāļu apvienība, kas darbojas profesionālās uzkopšanas un apsaimniekošanas jomā. Asociācija dibināta, lai kopīgiem spēkiem risinātu profesionālās uzkopšanas un apsaimniekošanas nozares problēmas un veicinātu to attīstību Latvijā.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu