Kalvītis: «Latvijas Gāze» jau gatavojas uzņēmuma sadalīšanai

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Evija Trifanova / LETA

AS «Latvijas Gāze» (LG) gatavojas uzņēmuma sadalīšanai un patlaban tiek pieņemti nepieciešamie lēmumi atbildīgo institūciju līmenī, intervijā aģentūrai LETA sacīja LG valdes priekšsēdētājs Aigars Kalvītis.

Viņš atzina, ka ilgu laiku domāt par uzņēmuma sadalīšanu nebija aktuāli, taču saistībā ar Enerģētikas likuma grozījumiem LG jau sākusi gatavoties šim procesam.

«Katrā ziņā LG gatavojas 2017.gada 3.aprīlim un patlaban tiek pieņemti nepieciešamie lēmumi atbildīgo institūciju līmenī, lai šim procesam sagatavotos. Sarežģītākais uzņēmuma sadalīšanā ir informācijas tehnoloģiju (IT) sistēmu pārveidošana, jo patlaban IT sistēmas ir vertikāli integrētas gan sadalei, gan pārvadei, gan glabāšanai. Līdz ar to būs nepieciešamas jaunas programmatūras, sistēmas analītiķiem būs jāvelta ļoti daudz laika, lai nodrošinātu nepārtrauktu darbību pēc kompānijas sadalīšanas,» informēja Kalvītis.

Tāpat vēl ir nepieciešami akcionāru lēmumi par LG sadalīšanu, bet to pieņemšana vēl ir tikai priekšā. Gaidāma arī uzņēmuma pārvērtēšana, lai noskaidrotu katra no LG nodalītā uzņēmuma vērtību. Bet arī ar šiem jautājumiem vēl tiks strādāts. «Kamēr nav pieņemts Enerģētikas likums un tas nav stājies spēkā, kā arī nav zināmi termiņi, LG nevar neko iesākt, bet tikai gatavoties,» atzina Kalvītis.

LG vadītājs norādīja - lai sāktu uzņēmuma reorganizāciju, ir nepieciešama vairākuma akcionāru piekrišana. «Manuprāt, nepieciešama absolūtā vairākuma piekrišana un ar 51% balsu nepietiks,» teica Kalvītis.

Kā ziņots, Saeima šā gada 22.oktobrī pirmajā lasījumā konceptuāli atbalstīja grozījumus Enerģētikas likumā, kas paredz dabasgāzes tirgus atvēršanas principus no 2017.gada 3.aprīļa, kā arī uzņēmuma «Latvijas Gāze» sadalīšanas nosacījumus.

Šo likumprojektu atbalstīja 87 deputāti, neviens no parlamentāriešiem nebija pret un neviens neatturējās. Tomēr seši deputāti no dažādām frakcijām balsojumā nepiedalījās.

Pērn AS «Latvijas Gāze» nopelnīja 32,03 miljonus eiro, kas ir par 0,4% mazāk nekā 2013.gadā, kad peļņa bija 32,15 miljoni eiro, liecina uzņēmuma revidētais 2014.gada 12 mēnešu finanšu pārskats, kas iesniegts biržā «NASDAQ Riga». «Latvijas Gāzes» neto rentabilitāte 2014.gadā bija 6,4%, bet 2013.gadā - 5,6%.

«Latvijas Gāze» pērn 12 mēnešos patērētājiem pārdeva 1,29 miljardus kubikmetru dabasgāzes. Salīdzinājumā ar attiecīgo 2013.gada periodu dabasgāzes realizācija ir samazinājusies par 10,9%.

Lielākais «Latvijas Gāzes» akcionārs ir Vācijas «E.ON Ruhrgas International GmbH», kam pieder 47,2% akciju, 34% pieder Krievijas kompānijai «Gazprom», bet 16% - SIA «Itera Latvija».

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu