Aptauja: Lielākie ieguvēji no nākamā gada budžeta būs nodokļus nemaksājošie uzņēmēji

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: LETA

Gandrīz puse jeb 48,8% aptaujāto Latvijas iedzīvotāju par galvenajiem ieguvējiem no 2016.gada valsts budžeta uzskata ierēdņus, 28,4% - negodīgus uzņēmējus, bet 21,4% - augsta līmeņa speciālistus, liecina socioloģisko pētījumu kompānijas SKDS veiktās aptaujas rezultāti.

Tikai 1,7% respondentu ir pārliecināti, ka ieguvēji būs jaunieši, 2,5% - ka tie būs pensionāri, bet 4,4% domā, ka ieguvēji būs bezdarbnieki.

Par lielākajiem zaudētājiem tiek uzskatīti godīgie uzņēmēji, ģimenes ar bērniem un pensionāri - par to ir pārliecināti attiecīgi 44,2%, 34,7% un 32% aptaujāto.

Jautāti, ko vajadzētu iesākumā darīt, ja svarīgām jomām (piemēram, drošībai, izglītībai un veselības aprūpei) valsts budžetā ir nepieciešams vairāk līdzekļu, 92,2% atbildēja, ka ir jāveic revīzija valsts izdevumos un jāmēģina ietaupīt. Nodokļu paaugstināšanu atbalstīja 1,3% aptaujāto.

Vairākums jeb 61% aptaujāto uzskata, ka gadījumos, kad valdība plāno mainīt nodokļus, tai vajadzētu brīdināt iedzīvotājus un uzņēmējus par saviem nodomiem vismaz gadu iepriekš. Savukārt 30,6% domā, ka tas jādara vismaz sešus mēnešus iepriekš, un tikai 1,1% ir pārliecināts, ka valdībai ir tiesības rīkoties bez iepriekšēja plāna un brīdinājuma.

Jautāti par faktoriem, kas, viņuprāt, visvairāk kavē Latvijas ekonomisko attīstību, respondenti par galveno šķērsli uzskata pārlieku augstos nodokļus (38,7%), iedzīvotāju nevienlīdzību (17,1%) un pārāk mazo aktīvo uzņēmēju skaitu (12,5%).

Jautāti, vai budžets palīdz atrisināt viņu minētās problēmas, pārliecinošs aptaujāto vairākums - 78,3% - pauda uzskatu, ka nepalīdz. Tikai 0,6% domā, ka palīdz tās atrisināt pilnībā, bet 6% ir pārliecināti, ka palīdz daļēji.

Kā skaidro Latvijas Darba devēju konfederācijas ģenerāldirektore Līga Meņģelsone, aptaujas rezultāti liecina, ka iedzīvotāji ne tikai kritiski vērtē 2016.gada budžetu, bet arī saprot, ka valdība un parlaments finanšu problēmas mēģina risināt uz to iedzīvotāju grupu rēķina, kas visu laiku godīgi maksā nodokļus, bet tai pašā laikā cīņa ar ēnu ekonomiku ir nepietiekama.

SKDS aptauja tika veikta internetā no šā gada 24. līdz 27.novembrim. Tajā piedalījās 1005 respondenti no visas Latvijas vecumā no 18 līdz 74 gadiem.

Kā ziņots, Saeima šodien galīgajā lasījumā lems par 2016.gada valsts budžetu, saistītajām izmaiņām nodokļu jomā un citiem jautājumiem.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu