Razāns: Latvija tikai iegūtu, atjaunojot ārējo ekonomisko pārstāvniecību ASV

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Ieva Čīka / LETA

Absolūtajam vairākumam Eiropas valstu ir ārējās ekonomiskās pārstāvniecības ASV, turklāt lielākā daļa no šīm valstīm naudu prot skaitīt, tādēļ arī Latvijai tā ir jāatjauno, norādīja Latvijas vēstnieks ASV Andris Razāns.

Vaicāts, kā pašlaik sokas ar uzņēmēju lūgumu atvērt Latvijas ekonomisko pārstāvniecību ASV, par kuru ekonomikas ministre jau paudusi skepsi, vēstnieks atgādināja, ka Latvijai tāda bijusi jau iepriekš, taču finanšu krīzes laikā tika pieņemts lēmums par tās slēgšanu. «Manuprāt, lai mēs varētu vispār domāt par ilgstošu darbošanos ASV tirgū, mums tiešām ir nepieciešama pastāvīga profesionāļu klātbūtne. Protams, ir darbi, kurus var veikt arī diplomāti, taču viņiem ne vienmēr ir nepieciešamie biznesa kontakti, kas ir ārkārtīgi svarīgi,» sacīja vēstnieks.

Viņš arī skaidroja, ka šāda atrašanās ASV nodrošinātu jau sākumā pieminēto ilgtermiņa uzmanības pievēršanu konkrētiem biznesiem un jomām. «Cik Eiropas valstu vien nav šādu pārstāvniecību? Absolūtajam vairākumam šādas pārstāvniecības ASV ir, lielākā daļa no šīm valstīm naudu prot skaitīt. Ja viņiem šādas pārstāvniecības ir, tad jau tur ir kāda loģika. Tomēr viss ir atkarīgs arī no atvēlētā finansējuma, jo tās ir arī budžeta lietas,» pauda Razāns.

Diplomāts arī norādīja, ka, pēc viņa rīcībā esošās informācijas, valdībā par šo jautājumu diskusijas jau norisinās. «Skatīsimies, kā situācija attīstīsies tālāk,» viņš sacīja.

Vaicāts par Latvijas amatpersonu attieksmi saistībā ar šādas pārstāvniecības atvēršanu, Razāns apliecināja, ka reakcija ir saprotoša, «bet vienā vai otrā brīdī mēs jau nonāksim pie tā, ka Latvijai būs papildu pārstāvis ASV». Viņš gan uzsvēra, ka arī vēstniecībā ir ekonomiskie pārstāvji, kuri rūpējas par šiem jautājumiem, vienlaikus uzsverot, ka Latvijai būtu jāatgriežas pie pirmskrīzes risinājuma. «Latvijai tas būtu tikai izdevīgi,» sprieda vēstnieks.

Runājot par pārstāvniecības iespējamo atrašanās vietu, Razāns norādīja, ka tai nav lielas nozīmes. «Vašingtonai par labu kalpo atsevišķi iemesli, piemēram, vēstniecības pārziņā esošās telpas, kuras var izmantot, taču šāda veida cilvēkiem ir jābūt iespējai brīvi ceļot pa ASV, jo tā ir liela valsts, kur kompānijas un biznesa centri ir izkliedēti visā tās teritorijā. Līdz ar to pašai vietai tiešām ir tikai sekundāra nozīme,» viņš skaidroja.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu