Vēl mazliet jāpaciešas! Drīz varēs pagaršot jaunu latviešu superproduktu

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Publicitātes foto

Grūtākais ir saņemties un sākt savu uzņēmējdarbību - tā intervijā portālam TVNET saka Anete Spēlmane (27 gadi), kura kopā ar mammu sākusi bišu maizes pastilu ražošanu un tirdzniecību. Strādājot par modeli ārzemēs, jaunā sieviete nopelnījusi naudu, ko ieguldīt sava biznesa startā. Pavisam drīz - 1.novembrī - jaunās pastilas nonāks tirdzniecībā.

Uzņēmīgā saldenieku ģimene

Anete nāk no Saldus puses, kur atrodas kopīgi ar mammu Zintu Spēlmani izveidotais uzņēmums SIA «Bee Bite». Iepriekšējos trīs gadus sievietes gatavojās sava uzņēmuma izveidei, «lēnā garā skrubinādamās», līdz šajā pavasarī to beidzot izdarīja.

Medus un ar to saistītie produkti Spēlmaņu mājās bija ļoti labi pazīstami produkti jau iepriekš, jo ģimenes galva Aigars Spēlmanis ir viens no Latvijas lielākajiem un pieredzes bagātākajiem biteniekiem. Līdz šim viņi lielāko daļu savāktā medus eksportēja uz citām valstīm, bet nesen nolēma, ka vēlētos pārdot kaut ko no saražotā tepat Latvijā.

Sieviešu vēlme bija nevis pārdot vienkārši kaut kā, bet pārdot «forši».

Bitenieku ģimenē cītīgi darbojas arī Anetes brālis Krists, bet ar finanšu aprēķiniem piepalīdz Anetes draugs.

Lai gan Anetei un viņas mammai ne visai patīk publicitāte, viņas sapratušas, ka bez tās ir ļoti grūti un pircēji paši neprasīs, lai viņiem saražo bišu maizes pastilas
Lai gan Anetei un viņas mammai ne visai patīk publicitāte, viņas sapratušas, ka bez tās ir ļoti grūti un pircēji paši neprasīs, lai viņiem saražo bišu maizes pastilas Foto: Publicitātes foto

Ar parastu medu tirgū neuzvarēsi

Sākumā bija doma par medus un ziedputekšņu pārdošanu Latvijā, bet pēc tirgus analīzes viņi saprata, ka mūsu valsts tirgū jau darbojas vairāki veiksmīgi un lieli šo produktu pārdevēji, tāpēc jārada un klientiem jāpiedāvā jauni, interesanti produkti. Tika nolemts vairāk koncentrēties uz bišu maizes tirdzniecību.

Bišu maize ir ļoti, ļoti sens biškopības produkts, bet tikai neliela daļa Latvijas iedzīvotāju to pazīst un lieto uzturā.

Arī pētījums apstiprināja, ka medus un ziedputekšņi Latvijas iedzīvotājiem ir daudz pazīstamāki nekā bišu maize.

Latviešu superprodukts

Bišu maize ir ļoti vērtīgs produkts, tik veselīgs, ka to varētu saukt par latviešu superfood. Bišu maizē ir ļoti daudz vitamīnu: A, B grupas (izņemot B12), C, D un E vitamīni, 28 aminoskābes (tostarp 9 neaizstājamās), dažādas minerālvielas, piemēram, kalcijs, kālijs, magnijs, kā arī vērtīgās taukskābes Omega 3 un Omega 6. Uzskaitot veselīgās bišu maizes sastāvdaļas, Anete pat smejoties saka: «Izklausās pārāk labi, lai būtu patiesība, bet tā ir.» Bišu maize uzlabo cilvēka imunitāti, redzi, atmiņu un organisma kopējo veselību.

Bišu maizes pastilas ir 100% dabīgs produkts.
Anete ir daudz ceļojusi un iepazinusi dažādas valstis, taču nesen atgriezās dzimtenē, lai sāktu uzņēmējdarbību
Anete ir daudz ceļojusi un iepazinusi dažādas valstis, taču nesen atgriezās dzimtenē, lai sāktu uzņēmējdarbību Foto: Publicitātes foto

Aktīvajiem cilvēkiem vajadzīga cita forma

Neskatoties uz bišu maizes vērtīgo sastāvu, sieviete secināja, ka mūsdienās aktīviem un aizņemtiem cilvēkiem ir diezgan apgrūtinoši atcerēties un katru rītu apēst vienu līdz divas tējkarotes bišu maizes, jo šobrīd tās lietošana ir diezgan neērta.

Tika meklēti veidi, kā bišu maizi padarīt vieglāk lietojamu un pieejamāku cilvēkiem.

Izmēģinot dažādus veidus, laika gaitā nonāca līdz īpašām pastilām. To sastāvā ir tikai pārstrādāta bišu maize. Netiek pievienoti nekādi konservanti un piedevas. Pieaugušam cilvēkam katru dienu vajadzētu apēst vienu pastilu, bet mazam bērnam pietiktu ar pusi pastilas.

Lai arī Anete un viņas mamma jau ilgāku laiku domāja par savu uzņēmumu, tas oficiāli dibināts tikai šogad marta beigās. Anete nelabprāt runā par šogad plānotajiem pārdošanas apjomiem, bet tie noteikti būšot vismaz vairāki tūkstoši pastilu iepakojumu
Lai arī Anete un viņas mamma jau ilgāku laiku domāja par savu uzņēmumu, tas oficiāli dibināts tikai šogad marta beigās. Anete nelabprāt runā par šogad plānotajiem pārdošanas apjomiem, bet tie noteikti būšot vismaz vairāki tūkstoši pastilu iepakojumu Foto: Publicitātes foto

Viendabīgāka garša

Parastās bišu maizes garša var būt mainīga – atkarībā no dažādiem apstākļiem tā var būt gan skābāka, gan pavisam salda. Savukārt pastilā pārstrādātā bišu maize ieguvusi maigāku un saldenāku garšu, līdz ar to pastilas ir veids, kā bišu maizi apēst arī tiem cilvēkiem, kam tā tradicionālā veidā ne īpaši garšo. Piemēram, izvēlīgiem bērniem.

Galvenā bišu maizes pastilu mērķauditorija ir jauni un vidēja gadu gājuma ļaudis, kas ne tikai aktīvi strādā, bet arī aktīvi dzīvo un sporto.

Vēl mazliet jāpaciešas

Iecerēts, ka bišu maizes pastilas «Bee Bite» interneta veikalā varēs iegādāties no 1.novembra, bet gada beigās tās varēs nopirkt vairākos parastos veikalos. Pirmā lielā produkta atrādīšana notika izstādes «Rīga Food» laikā, un Anete priecājas, ka pārsvarā saņemtas pozitīvas atsauksmes.

Patlaban vairums uzņēmumā veicamo darbu ir Anetes un viņas mammas Zintas pārziņā, bet tētis Aigars palīdz sagādāt kvalitatīvu bišu maizi, ko pēc tam pārstrādā pastilās. Pastilās izmantotā kvalitatīvā bišu maize iegūta Saldus apkārtnē. Anetes tētis Aigars atzīts par šā gada labāko Latvijas biškopi
Patlaban vairums uzņēmumā veicamo darbu ir Anetes un viņas mammas Zintas pārziņā, bet tētis Aigars palīdz sagādāt kvalitatīvu bišu maizi, ko pēc tam pārstrādā pastilās. Pastilās izmantotā kvalitatīvā bišu maize iegūta Saldus apkārtnē. Anetes tētis Aigars atzīts par šā gada labāko Latvijas biškopi Foto: Publicitātes foto

Par kādu naudu?

Runājot par biznesa finansiālo pusi, Anete saka atzinīgus vārdus par Kurzemes biznesa inkubatora un Latvijas Investīciju un attīstības aģentūras pārstāvjiem, ar ko bijusi veiksmīga sadarbība – palīdzēts gan finansiāli, gan ar konsultācijām.

Lielākā daļa finansējuma ir pašu sakrāta nauda.

Anete atklāj arī šāda biznesa sākšanai vajadzīgo summu – tie ir aptuveni 10 tūkstoši eiro. Lai arī tā ir visai pieticīga summa, bez tās būtu ļoti grūti sākt savu uzņēmējdarbību. Tāpat biznesa sākumā lieti noder RISEBA iegūtās uzņēmējdarbības zināšanas.

Jāķeras klāt!

Runājot par grūtībām, kam iets cauri, Anete saka, ka pats grūtākais bija saņemties un sākt savu biznesu. Lai arī iepriekš jau ilgāku laiku viņa par to domāja un veica dažādas analīzes un izpētes, nebija tik vienkārši nolemt, ka tik tiešām reāli jāķeras klāt un jāsāk strādāt, lai attīstītu bišu maizes pastilas.

Arī citiem cilvēkiem, kuri domā par savu biznesu, viņa iesaka pamēģināt īstenot savu ieceri.

Lai gan daļai cilvēku varētu būt diezgan grūti pamest savus iesildītos biroja darbus, viņa iesaka mēģināt sākt savu uzņēmējdarbību.

Nenormēts darba laiks

Protams, kā katrai lietai, arī savam biznesam ir savas ēnas puses, Anete saka un piebilst, ka pašā sākumā nav iespējams saņemt 700 eiro un arī darba diena nav no pulksten 8 līdz 17.

Iepriekš, domājot par savu biznesu, Anete sapņoja, ka pati būs sava laika noteicēja, varēs no rītiem ilgāk pagulēt un vairāk kontrolēt savu laiku. Bet realitātē izrādījies, ka tagad laika ir daudz mazāk nekā biroja darbiniekiem. Taču jaunā sieviete, kas nesen atgriezās dzimtenē no Meksikas, atgādina par meksikāņu attieksmi pret darbu un dzīvi vispār.

Kaut arī darbs dzīvē ir ļoti svarīgs, jāatceras arī par draugiem, atpūtu un vaļaspriekiem.
KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu