Jaunās pašvaldību finanšu izlīdzināšanas sistēmas dēļ Ādažos apsvērs nodokļu celšanu

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrs Māris Sprindžuks (AS).
Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrs Māris Sprindžuks (AS). Foto: Evija Trifanova/LETA

Jaunā pašvaldību finanšu izlīdzināšanas sistēma Ādažu novadam atņems aptuveni 0,5 miljonus eiro gadā, turklāt ievērojamus tēriņus var radīt arī citi valdības lēmumi, tāpēc dzīve Pierīgā var kļūt dārgāka, intervijā pastāstīja Ādažu novada domes priekšsēdētājs Māris Sprindžuks (LRA).

Lai rastu papildu līdzekļus projektu realizēšanai, Sprindžuka vadītā pašvaldība varētu apsvērt nekustamā īpašuma nodokļa likmes celšanu un maksas pakalpojumu cenas paaugstināšanu. Pēc viņa teiktā, Pierīga ģenerē ļoti strauju attīstību, bet ar jauno pašvaldību finanšu izlīdzināšanas kārtību šai izaugsmei tiks atņemti līdzekļi.

Lai arī Ādažus uzskata par gana turīgu pašvaldību, novadā ir daudz jau ilgāku laiku neatrisinātu problēmu, piemēram, izglītības iestāžu pieejamība un nolietota ceļu infrastruktūra, atzīmēja novada domes vadītājs.

Ādažu novads līdz šim pašvaldību finanšu izlīdzināšanas fondā maksāja vairāk nekā 800 000 eiro, bet turpmāk tam būs jāmaksā gandrīz divas reizes vairāk

- jau 2017.gadā tie būs vairāk nekā 1,3 miljoni eiro, kas būšot būtisks palielinājums.

Ja 2016.gadā valsts neturpinās subsīdijas privātajiem bērnudārziem, tas atkal būs papildu slogs pašvaldībai, nobažījies Sprindžuks. Pēc viņa teiktā, ja Ādaži pilnībā pārņemtu valsts saistības par vairāk nekā 300 bērnudārzniekiem, papildu slogs novadam būtu vēl līdz 230 000 eiro gadā. Tātad tikai šajās divās pozīcijās Ādažu novada izdevumi jau 2017.gadā pieaugs par aptuveni 750 000 eiro gadā, lēsa Ādažu novada domes priekšsēdētājs.

Viņš uzsvēra, ka vēl nav zināms, kāds būs efekts pedagogu algu reformai. Tā kā tiek deklarēts, ka pedagogu atalgojuma sistēma tiks izlīdzināta, šī reforma potenciāli negatīvi skars lielās Pierīgas skolas, kurās skolotāju algas patlaban ir lielākas nekā mazajās lauku skolās, atzīmēja Sprindžuks. Līdz ar to varot veidoties situācija, ka pašvaldībai atkal var nākties piemaksāt tur, kur tā agrāk nav maksājusi.

Saistībā ar nepārdomāto jauno pašvaldību finanšu izlīdzināšanas sistēmu Ādažu novadam nāksies atteikties vai atlikt vairāku iedzīvotājiem svarīgu projektu realizāciju,

sacīja Sprindžuks. Piemēram, Ādažos ir nepieciešama jauna skola apmēram 600 bērniem 2017.-2018. gadā un otra tikpat liela skola no 2022. gada, jo jaunas skolas jābūvē tiem bērniem, kuri jau ir piedzimuši, taču jaunās pašvaldību finanšu izlīdzināšanas sistēmas dēļ šie projekti varētu būt apdraudēti.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu