Vējonis: Nepieciešama jaunu kredītu pieejamība uzņēmējdarbībai un ģimenēm

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Edijs Pālens / LETA

Latvijas tautsaimniecības attīstībai kritiski svarīgi ir nodrošināt jaunu kredītu pieejamību gan uzņēmējdarbībai, veicinot ražošanu, gan ģimenēm mājokļu iegādei, īpaši tām, kurās aug vairāki bērni, tā tikšanās laikā ar Latvijas Komercbanku asociācijas prezidentu Mārtiņu Bičevski norādīja Valsts prezidents Raimonds Vējonis.

Tikšanās laikā amatpersonas bija vienisprātis, ka šajā nozarē svarīgi arī uzlabot tiesisko vidi - gan tiesu darbības ātrumu un efektivitāti, gan arī īstenot tiesnešu mācības, kam ar nākamo gadu būs pieejams Eiropas Savienības (ES) finansējums, informēja prezidenta Preses dienestā.

Atbildot uz Vējoņa paustajām bažām, ka mazie un vidējie uzņēmēji Latvijā tiek kreditēti nepietiekami, Bičevskis skaidroja, ka problēma bieži vien ir uzņēmumu uzkrātajās saistībās un nepietiekamajā peļņā, lai šīs saistības segtu, turklāt jaunu uzņēmumu, kas sper pirmos soļus biznesā, kreditēšanu daudzas bankas nevar atļauties augsto risku dēļ. Komercbanku asociācijas vadītājs tomēr norādīja, ka 2015.gada pirmajā pusgadā jauni kredīti izsniegti vairāk nekā 3500 Latvijas uzņēmumu un kreditēšana aug straujāk par iekšzemes kopprodukta (IKP) pieaugumu valstī.

Runājot par ģimenēm ar vairākām atvasēm, Vējonis akcentēja nepieciešamību turpināt valsts atbalsta sniegšanu mājokļu kreditēšanā. Bičevskis apliecināja, ka iepriekš piešķirtais valsts atbalsts mājokļu kreditēšanā sevi attaisnojis, taču kopējais šī gada 2.ceturksnī izsniegto kredītu skaits jaunām ģimenēm bijis sešas reizes liekāks, proti, to saņēmušas vairāk nekā 2400 ģimenes.

Tāpat prezidents ar Komercbanku asociācijas prezidentu pārrunāja turpmāko Latvijas finanšu sektora attīstību, secinot, ka tās pamatā jābūt skaidrai valsts politikai par finanšu pakalpojumu eksporta lomu tautsaimniecībā, kā arī konkurētspējai, ko garantētu pievilcīga un prognozējama nodokļu vide.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu