Vīruss skāris arhitektu vidi: tēma – Okupācijas muzeja nākotne

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Žurnāls „Latvijas Būvniecība”

Viedokļus var izteikt, var uzklausīt, var piedāvāt, var popularizēt un arī okupēt. Viedokļa okupācija – tas nozīmē īstenot visādi agresīvu «vienīgā un pareizā» viedokļa izplatīšanas kampaņu, nesmādējot nekādus apziņošanas kanālus, pilnībā izslēdzot domu apmaiņas procesu, izmantojot tikai absurdus argumentus un mēģinot ar savu uztraukumu kā gripas vīrusu inficēt arī racionāli domājošus subjektus. Vīruss skāris arhitektu vidi, tēma – Okupācijas muzeja nākotne.

Kāpēc Gunāra Birkerta ieskicētais projekts, kas ietver muzeja paplašināšanu ar gaišu apjomu, būtu noniecināms, loģikā balstīta atbilde no ļoti skaļajiem un svarīgajiem noliedzējiem, kas piesaukuši pat Straujumas kundzi, nav saņemama. Dzirdami un lasāmi tikai epiteti bez seguma, kuri tiek dāsni bārstīti ‒ tā vietā, lai piedāvātu eleganti skaidrojošu argumentāciju. Arhitekti zina, kā ir pareizāk, un viss. Iemesls referendumam.

Kāda piebūves būvniecība? Tiek pat izteiktas klajas, bet ar precīziem faktiem nepamatotas aizdomas par valsts līdzekļu šķērdēšanu būvniecībai - ja nu gadījumā kāda saprāta balss tomēr pieņems lēmumu par Birkerta idejas realizāciju. Gribētu ieteikt nedaudz atvēst. Modernisma ikona netiek siltināta no ārpuses, jo tikai tādā gadījumā būtu attaisnojama karstasinīgu emociju piepildītās jezgas organizēšana publiskajā telpā un okupētā viedokļa paušana.

Ēku ietīšana kažociņos ir daudz klusāka un vienlaikus bīstamāka padomju laika modernisma arhitektūras iznīcinātāja. Nolasāmās modernisma iezīmes zaudējuši, piemēram, Dainas Dannebergas projekti – RTU kopmītnes Ķīpsalā un Juglas sanatorijas meža skola (tagad Juglas sanatorijas internātpamatskola), daudzas dzīvokļu ēkas, domājams, ar ES miljardiem plānojas vēl citas nemanāmas, bet neatgriezenisku seku intervences. Un šis būtu patiesāks temats referendumiem, rūpēm un publicitātei. Ar būvniecības nozares un ēku sildīšanu tiek nīcināta padomju laika arhitektūra. Labprāt aicinātu arhitektus dalīties ar intelektu un izstrādāt gramatiski pareizus tipveida projektus siltināšanai sērijveida padomju laika dzīvokļu ēkām.

Starp citu, plānojuma ziņā tā laika dzīvokļi ir daudz racionālāki par 21. gadsimta modernajiem dzīvokļiem.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu